Много икономисти и анализатори споделят мнението, че водата е новият

...
Много икономисти и анализатори споделят мнението, че водата е новият
Коментари Харесай

Новият петрол: Задават ли се войни за вода

Много икономисти и анализатори споделят мнението, че водата е " новият нефт ", което значи, че жизненоважната течност е идващото нещо, поради което могат да избухнат спорове. Все повече страни по света виждат в това очертаващ се проблем и търсят вероятните решения, написа Daily Sabah, представена от.

Наскоро вицепрезидентът на Съединените американски щати Камала Харис разгласи, сигурността на водоснабдяването в този момент е една от централните точки в тактиката на страната.

Харис съобщи още, че Съединени американски щати не биха могли да реализират своите външнополитически цели без световна водна сигурност, защото това може както да усили, по този начин и да смекчи провокациите в тази сфера.

Промяната в политиката е част от Плана за деяние за световна водна сигурност, оповестен през юни от Белия дом, очертаващ напъните на американското държавно управление за реализиране на свят с водна сигурност.

Планът на Белия дом, който издига сигурността на водоснабдяването в интернационален приоритет, има за цел да предотврати спорове сред нациите и да насърчи справедливостта и икономическия напредък.

Организацията на обединените народи дефинира водната сигурност като способностза достъп до съответни количества вода с задоволително качество за поддържане на поминъка, благосъстоянието на хората и социално-икономическото развиване, като в същото време предотвратява замърсяването на водата и обвързваните с това бедствия, както и запазването на екосистемите в условия на мир и политическа непоклатимост.

Новата тактика за национална сигурност упорства Съединени американски щати да подхващат стъпки за понижаване на неустойчивостта, породена от намаляващите световни водни ресурси, надграждайки досегашните предизвестията по отношение на световната неустановеност на водата.

Камала Халис е на мнение, че несигурността на водата прави света „ по-малко постоянен и по-малко безвреден “. " Споровете сред страни или общности за лимитирани водни запаси могат с течение на времето да предизвикат въоръжени спорове “, споделя тя.

Въпреки че „ водните войни “ не са избухнали в мащаба, който някои водачи плануват и връзката сред водата и спора не постоянно е директна, има проучвания, подкрепящи концепцията, че дефицитът на вода провокира въоръжени спорове или най-малко ги прави по-вероятни в райони, които към този момент се борят и с други проблеми.

Недостигът на вода визира производството на храни и публичното здраве и може да докара до всеобща миграция.

Изследване на основания в Съединени американски щати Тихоокеански институт демонстрира, че през последното десетилетие водата се е трансформирала във все по-често срещан „ спусък “ за такива спорове.

Не единствено Съединени американски щати обаче са загрижени за развиването на обстановката.

И до момента в който западните райони на Съединени американски щати през последните две години изпитаха най-тежката си суша от десетилетия, в Африканския рог тази обстановка е налице от дълго време. Тази година страните от района претърпяха най-голямата си суша за последните 40 години.

Милиони селскостопански животни и хора починаха заради сушата, която беше придружена и от спорове, и от проблеми с достъпа на филантропична помощ.

Американската организация за интернационално развиване (USAID) споделя, че районните управляващи не са виждали злополучие от този мащаб в последните 100 години.

В Субсахарска Африка, която се пробва да се оправи с въздействието на изменението на климата и бедността, търсенето на вода се чака да нарасне с 283% по отношение на равнищата от 2005 година до 2030 година

Четвъртият следващ дъждовен сезон с нищожни превалявания утежни мощната суша в Сомалия и изправи страната пред продоволствена неустановеност и апетит. Според Организация на обединените нации, сушата може да остави 4.6 милиона души без задоволително храна.

Южна Африка също се бори с необикновени горещи талази. Нивото на водата в района е най-ниското за всички времена.

Миналата година горещата вълна през юни беше най-ранната, записана в западноевропейските страни.

Италия, да вземем за пример, от известно време претърпява високи летни температури с доста малко превалявания. Река По пресъхна тук-там през лятото на 2022 г.и записва най-ниските си равнища от повече от 70 години насам.

По е най-дългата река в Италия, която минава разстояние от над 650 километра през северната част на страната. Много сектори от водния път обаче са пресъхнали и фермерите споделят, че потокът е толкоз слаб, че морската вода унищожава посевите.

Междувременно, южната половина на Франция също изпитва все по-чести засушавания и горещи талази.

Водният стрес, провокиран от изменението на климата, към този момент визира милиарди хора.

UNICEF и Световната здравна организация предизвестяват, че до 2030 година 1.6 милиарда души ще останат без безвредно ръководени услуги за питейна вода, а 2.8 милиарда няма да имат безвредно ръководена канализация.

Без да се трансформират актуалните равнища на ползване на вода и замърсяване, съвсем половината от международното население ще се затруднява да посреща потребностите си от воден запас до 2030 година, заради изменението на климата и повишаването на популацията.

С възходящото схващане на смисъла на водата по света, се основават и нови институции за осъществяване на изследвания, ориентирани към справяне с дефицита на скъпия запас на планетата.

През 2022 г.беше учредена световна комисия, която да изследва цената на водата в света, с цел да се бори с влошаващите се проблеми. Съставена от икономисти, учени и политически водачи, комисията ще изследва моделите на ръководство за отбрана на водните запаси.

Тя би могла да упорства и за световна цена на сладката вода, сходно на опитите, които се вършат на пазара на квотите за въглеродни излъчвания.

Работата на Глобалната комисия по стопанска система на водата има за цел да предложи препоръки по отношение на ръководството на водите в международен мащаб, защото изменението на климата и обезлесяването оказват все по-голямо въздействие върху доставките на вода и преваляванията.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР