Много хора, включително служители на западни разузнавателни служби, се съмняват

...
Много хора, включително служители на западни разузнавателни служби, се съмняват
Коментари Харесай

Хакването на НАП през погледа на The New York Times - липса на вяра в кабинета Борисов

Много хора, в това число чиновници на западни разследващи служби, се съмняват в формалната версия на българската прокуратура за случая с хакерската офанзива против Национална агенция за приходите. Това написа в собствен просторен материал авторитетният американски вестник The New York Times, който е съумял да вземе изявление от посочения за физически причинител на офанзивата Кристиян Бойков.
В диалог с Actualno.com часове преди да бъде задържан, комерсиалният шеф на TAD Group Георги Янков сподели, че е потърсен контакт с The New York Times поради към този момент оповестен материал по случая, в който Кристиян е показан неопределено. А в този момент Бойков непосредствено споделя пред американската медия, че цялата история наподобява нереална.
" Те ме заплашиха и ми споделиха какво ще е бъдещето ми, в случай че не признаят ", разяснява Янков и прибавя, че е бил задържан тъкмо когато е приказвал с The New York Times. " Аз съм човек, отговарящ за продажбите, даже не съм осведомен с техническите неща ", споделя още Янков. Според него българските управляващи били ядосани, че приказва с непознати медии и решили да подхващат дейности, с цел да покажат, че не спят.
Медията не пропуща да каже, че новината гръмна тъкмо когато се финализираше договорката за F-16, като вестникът я разказва като най-голямата военна договорка на България след рухването на комунистическия режим. И припомня, че ведната откакто новината стана факт, вътрешният министър Младен Маринов не изключи версията Русия да има пръст в случилото се.
Освен това, американската медия написа, че " няколко американски публични лица, които се занимават тясно с Русия ", са споделили, че хакерската офанзива носи почерка на ГРУ. Досега обаче американските разследващи служби не са определили изрично кой е създателят на офанзивата, прибавя The New York Times.
" България е " въодушевен " член на НАТО, само че има слаба киберзащита – може би най-лошата в Алианса. Всяка отбранителна линия е толкоз мощна, колкото силное е най-слабото ѝ място ", споделя многозначително адмирал Джеймс Ставридис, който е представен в материала. В самата публикация се натъртва, че в действителност пробивът е станал доста елементарно - " през един от главните принадлежности, употребени от хакери – SQL Injection ". " Това е една от най-често срещаните хакерски офанзиви и такава, против която можеш да се защитиш най-лесно ", продължава американският вестник и цитира някогашен консултант по киберсигурност на българското държавно управление – за интервала 2015 – 2016 година, на име Божидар Божанов, който осмива думите на премиера Бойко Борисов, че хакерската офанзива е дело на " магьосник ". " Това може да бъде направено от всяко дете ", споделя Божанов. Той не има вяра в съветската версия за случилото се, само че предизвестява, че при сегашната обстановка, щом даже дете може да се оправи с киберзащитите ни, тогава съветските хакери в действителност могат да създадат чудеса.
Служители в Държавния департамент показват угриженост от пробива и споделят, че без значение кой е хакерът, този пробив е доста съществено предизвестие за българското държавно управление в миг, в който Вашингтон търси метод да се опълчи на съветското кибервлияние! А The New York Times написа и, че Национална агенция за приходите си е признала, че не е направила даже обикновени проби за отбрана против SQL Injection . А представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров разяснява, че Приходната организация получава дневно по 5000 телефонни позвънявания дневно от гневни хора.
В публикацията е подчертана и гледната точка, че България е „ троянски кон “ на Русия в Европейски Съюз. Цитиран е шефът на Центъра за проучване на демокрацията доктор Огнян Шентов, който разяснява, че България постоянно е била сред Русия и Вишеградската четворка. Освен това Шентов показва, че най-големият лост за влияние на Русия върху България е енергетиката – както газовите доставки, по този начин и нуклеарната енергетика. И припомня, че първото държавно управление на Бойко Борисов падна, откакто потеглиха митинги против цената на тока, както и че откакто Борисов се върна на власт, в действие остана мораториума за изследване и рандеман на шистов газ в Добруджа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР