Много хора страдат от промените във времето - на атмосферното

...
Много хора страдат от промените във времето - на атмосферното
Коментари Харесай

Жените и хората със сърдечни болести са най-метеочувствителни

Много хора страдат от измененията във времето - на атмосферното налягане, температурата, влажността на въздуха, при магнитни бури и засилена слънчева интензивност. По-тежко е ситуацията при тези, които имат здравословни проблеми, изключително хронични болести, защото внезапните аритмични съмнения на времето атакуват първо най-слабите места на организма.

Затова и при смяна на времето се изострят сърдечносъдовите болести, астмата, по-често се срещат и поражения на основния мозък. Смята се, че над половината от хората са “метеорологично чувствителни ” - при измененията в околната среда организмът реагира с смяна в тонуса на кръвоносните съдове, скоростта на кръвотока, честотата на сърдечните съкращения и дълбочината на дишането. По-малко забележими, само че също толкоз значими за здравословното положение са измененията на хормоналния статус и ферментния състав на течностите в организма.

Още през 60-те години на предишния век науката откри, че човешкият организъм е зависещ на биоритми - сърцето, белите дробове, черният дроб, стомахът, основният мозък - всяка клетка има свои лични денонощни, седмични и годишни съмнения. Ритъмът е нужен за тялото, тъй като му оказва помощ да се приспособи към изменящите се условия на околния свят. Периодите на напредък се редуват с моменти на спад и противоположното. Периодът на спад се назовава десинхроноза.

Здравият човек като предписание не усеща сходни промени. Но при останалите, изключително в сезона на така наречен неустойчиво равновесие (есен и пролет), организмът реагира сензитивно на всяко неподходящо влияние. Най-малкият мотив - прекарана на крак инфекция,

 

стрес, изтощеност, нарушават биоритмите,

 

в основата на които стои нарушение на производството на мелатонин – хормона, отговарящ за виталния темп и акомодацията на организма към околната среда.

Десинхронозата е с богата симптоматика: от необяснима уязвимост, спад в настроението, нарушение на съня и апетита до изостряне на старите заболявания и появяването на нови. Най-силно от десинхроноза страдат болните от инфектиране на белите дробове, бронхиална астма, сърдечна аритмия, високо кръвно и язва.

С неподходящите фактори лекарите свързват и изострянето на разнообразни кожни болести, заболявания на ставите и опорно-двигателния уред, което е подбудено от нарушаването в процеса на топлообмен на организма с околната среда.

Особено тежки метеопатични реакции се следят в преходните сезони, когато съмненията на метеорологичните параметри са по-силно изразени. Метеорологично сензитивните хора реагират на смяната на времето със уязвимост, главоболие, мъчителни чувства в ставите и мускулите. Смята се, че склонността към метеочувствителност е наследствено свързан фактор, който е характерен повече на дамите и хората, страдащи от сърдечносъдови болести. Например при промяна на атмосферните циклони се получава повишение на атмосферното налягане, небето се почиства от облаците. Човешкият организъм е кадърен да реагира на това с повишение на артериалното налягане, което от своя страна може да докара до поява на признаци на хипертония. В сходни моменти експертите предлагат да се понижи темпото, да се одобряват повече течности – най-добре билков чай и други, които съдържат успокояващи съставни елементи.
При намаляване на атмосферното налягане се следи утежняване на времето и поява на ниска облачност. В такива обстановки

 

изключително се утежнява положението на хипотониците

 

(хората с ниско кръвно налягане). При ниско атмосферно налягане в зоната на топъл фронт с висока мокрота и понижено наличие на О2 страдат и болните от исхемична болест на сърцето и хронични болести на белите дробове, в основата на които е хроничната кислородна непълнота.
Дъждовните есенни дни и студената зима са причина за изостряне на болесттите на нервната система и появяването на меланхолия. Между сезоните, при внезапните промени в атмосферното налягане се покачва заплахата от инсулти и инфаркти, а вятърът е причина за изостряне на болесттите на ставите и мускулите.
Появата на така наречен магнитни бури може да бъде причина за утежняване на положението на хората, чувствителни към времето. През този интервал лекарите предлагат да се одобряват витамини от група В и С, които укрепват съдовете и въздействат благотворно на нервната система.
Атмосферните валежи насищат въздуха с озон, отмиват пласта прахуляк и нечистотия и по тази причина множеството хора реагират добре на тези естествени феномени.
Фазата на луната също играе значима роля за образуването на нашите прочувствени реакции. При пълнолуние се покачва склонността към спорове. Статистиката демонстрира, че в такива дни се усилва броят на инфарктите на миокарда.
Все отново значимо е да се знае, че метеорологичната сензитивност не е заболяване, а комплекс от признаци. Лекарите предлагат на хората, чувствителни към измененията във времето, да вземат ограничения за лекуване на главното заболяване и закаляващи процедури.
При промени във времето е целесъобразно да се съблюдава режим - хранене, лягане и ставане от сън би трябвало да са едновременно. Човек не трябва да се пренапряга, само че и бива да подминава физическите извършения - умерената физическа интензивност е подобаваща за всеки организъм. Храненето би трябвало да е пълноценно, а мощното кафе и алкохолът би трябвало да се заобикалят.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР