Много хора смятат, че могат да ускорят зареждането на смартфона

...
Много хора смятат, че могат да ускорят зареждането на смартфона
Коментари Харесай

Как да зареждаме правилно смартфони и други мобилни устройства

Много хора считат, че могат да ускорят зареждането на смарт телефона си в случай че го изключат или в случай че задействат така наречен самолетен режим. Звучи разумно нали? Във включено положение устройството използва сила, което би трябвало да докара до по-бавно зареждане
Така ли е обаче на процедура?

Колегите от DGL.ru са провели собствен опит. За задачата е употребен USB тестер с опция за свързване с компютър и основаване на графики на зареждането. Благодарение на него може да бъде тествано какво тъкмо се случва, когато устройството е включено или изключено.
За теста са употребявани четири смарт телефона от бюджетен клас, които не се продават у нас. Можете да ги видите от линка горе, само че това едва ли има значение, защото употребяваните в тях съставни елементи умерено могат да бъдат наречени общоприети. С други думи изводите по-долу важат за на процедура всички модерни мобилни устройства. Може ли да употребяваме смарт телефона, когато той се зарежда?
При този тест е употребявано устройство, основано на чипсета MediaTek MT6761 с батерия с потенциал 3750 милиампер-часа (mAh). Графиката долу демонстрира, че оптималният ток по време на зареждането на изключен уред е към 1,72 ампера (A), а цялостният заряд се доближава след 2 часа и 43 минути.

 Как да зареждаме вярно смарт телефони и други мобилни устройства (част 1)
Следващият етам на опита е премерване на включен смарт телефон. Максималният ток нараства на 1,755A,а графиката е по-обемна. Това демонстрира, че по време на процеса смарт телефонът, предстоящо, използва повече сила, защото с изключение на зареждането на батерията е налице и ползване от страна на други негови съставни елементи. Отчетено е увеличено подаване на ток, само че напрежението му на процедура остава непроменено.

Скокове в потреблението се следят при всяко включване екрана (вижте подробност от графиката долу). По време на работата на този гладен за сила съставен елемент фактически е налице закъснение на зареждането, изключително в случай че това в съпроводено със зареждане на по-тежко приложение, като да вземем за пример някоя игра. При някои бюджетни смарфони при такива случаи даже започва разряд на батерията макар включения адаптер.

Извод: При несложни задания смарт телефонът може да компенсира спомагателния разход.

 Как да зареждаме вярно смарт телефони и други мобилни устройства (част 1) Трябва ли да изключваме смарт телефона при зареждане?
За този тест е употребявано устройство с чипсет Qualcomm Snapdragon 630, батерия с потенциал 3050mAh и поддръжка на бързо зареждане. При него, както и при доста други смарт телефони, е налице специфичност: процесът по зареждане продължава и откакто знакът на екрана доближи 100%. В съответният случай – още 25 мин.

Освен това, човек не би трябвало да има вяра прекомерно на процентния индикатор за заряд, само че в нормалния случай цялостният разряд и цялостното зареждане са нездравословни за акумулатора (освен при някои случаи, за които ще стане дума). Неправилните показания показания могат да бъдат обяснени с грижа на разработчиците за потребителя. Вероятно към този момент всички знаят, че даже при изключване на на устройството заради невисок заряд, батерията не е разредена изцяло, което би било пагубно за нея.
Споменатият нагоре смарт телефон в изключено положение се зарежда изцяло за 2ч и 23мин. Максималният ток е 2,6А.

При включено устройство токът нараства до 2,71А и графиката още веднъж става по-обемна. Времето на зареждане се усилва с малко над 2мин. до 2ч и 26мин. Разликата е минимална и може да се отдаде на странични фактори, съпътстващи опита.

Любопитно е да се отбелжи, че на въпросния смарт телефон се подава по-голямо напрежение когато е изключен. В резултат обаче не се следят промени при времето за зареждане.

Извод: Изключването на смарт телефона не се отразява на времето на зареждане.

 Как да зареждаме вярно смарт телефони и други мобилни устройства (част 1) Да активираме ли самолетния режим при зареждане?
Дали пък не можем да излъжем мобилното устройство, зареждайки го включено, само че при задействан самолетен режим? Дали изключеният предавател ще докара до по-малък саморазряд и по-бързо зареждане?

За този тест от DGL.ru са употребявали устройство, основано на MediaTek MT6739 с 4000mAh потенциал на батерията. От графиката долу се вижда, че активирането на самолетния режим не води до промени. Смарфонът доближава цялостен заряд за 4 часа и 2 мин.

Извод: Твърдението, че смарт телефонът се зарежда по-бързо при самолетен режим е мит.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР