Много хора се захващат с предприемачество, защото то им позволява

...
Много хора се захващат с предприемачество, защото то им позволява
Коментари Харесай

Грешките, типични за начинаещите мениджъри

Много хора се захващат с предприемачество, тъй като то им разрешава сами да са си шефове и да вземат всички бизнес решения – от общата фирмена тактика и позиционирането,  до ръководството на човешките запаси. Тази работа е привлекателна на хартия, само че на процедура ръководенето на екип е доста по-предизвикателно, в сравнение с искащите да станат бизнесмени осъзнават.

Цените, законите и пазарите могат да бъдат в детайли разказани, количествено изразени и планувани, само че не и човешките същества. По тази причина е съвсем невероятно да измислите универсално сполучлива мениджмънт тактика. Докато доста начинаещи бизнесмени са уверени, че техният бизнес ще е по-различен и че хората им ще са щастливи да работят за тях, действителността е, че множеството притежатели на бизнеси са неподготвени за компликациите по пътя към сполучливия мениджмънт и в последна сметка позволяват груби неточности. Ето и някои от тях:

1. Създават небалансирана фирмена просвета

В началото мнозина се изкушават да основат идеалната, лишена от всевъзможен стрес офис атмосфера. Бихте могли да обърнете тил на закрепеното работно време, да разрешавате на чиновниците си да си вземат безграничен брой почивни дни или да се уверите, че всичките ви подчинени са първи другари между тях. Тези съвременни подходи към работната просвета са ефикасни, що се отнася до мотивацията и удовлетворението от работата, само че единствено в случай че бъдат уравновесени с ясно дефинирани правила и професионални упования. Не подценявайте салдото!

2. Наемат прекомерно преждевременно

Огромен мултинационален бизнес със 100 000 служащи може да си разреши лукса да назначи шепа несъответствуващи чиновници, само че не и започваща компания с 5-членен личен състав. Като нов бизнесмен е разбираемо да се вълнувате и да желаете да задвижите бизнеса си допустимо най-бързо, само че не трябва да претупвате вземането на решения по наемането на личен състав.

Първите, които вземете на борда, ще ви преведат през началните стадии от бизнес развиването ви и техните умения, подбуди и характери ще решат триумфа или неуспеха на компанията. Не бързайте, подбирайте претендентите си деликатно и вземайте решения единствено при изискване че сте прекарали задоволително време в премисляне на опциите.

3. Не дават противоположна връзка на чиновниците си
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР