Много хора се оплакват от постоянен или периодичен шум в

...
Много хора се оплакват от постоянен или периодичен шум в
Коментари Харесай

Шумът в ушите не е заболяване, а симптом на различни състояния

Много хора се оплакват от непрекъснат или периодически звук в ушите. Смята се, че това не е независимо заболяване, а единствено признак от разнообразни патологични положения.

Причините за това положение, което лекарите назовават тинитус, могат да бъдат: ушна тиня, външен отит, изострен и продължителен междинен отит, дисфункция на слуховите тръби, отосклероза, акустична и баротравма, болест на Мениер, израстък на слуховия нерв. Всички изброени болести се отнасят към патологии на слуховия орган, само че шумът в ушите може да се съпровожда и с заболявания на долночелюстната става, пороци на сърцето, аномално разположение на кръвоносните съдове, хепатит, захарен диабет, хипогликемия, хипо- и хипертиреоидоза.

Понякога от такива неприятни чувства се оплакват хора, страдащи от болести на шийния отдел на гръбначния дирек, множествена склероза, шизофрения, депресивни положения. И, да, съгласно експертите звук в ушите може да възникне и поради някои медикаменти – антибиотици, противовъзпалителни средства, диуретици. В взаимозависимост от аргументите и особеностите на организма на болния шумът в ушите може да е непрекъснат или да се появява единствено понякога.

Естествено, за изясняване повода за това положение се постановат редица проучвания, като наложителни са инспекция на слуха и проучване психологическия статус на пациента. Защото шумът в ушите освен съпровожда психическите разстройства, само че постоянно той става причина за нарушена централизация на вниманието и непонятен боязън. От звук в ушите могат да страдат даже и деца, само че най-често се среща при възрастни хора. В рисковата група влизат и хора, работещи измежду огромен звук и трептения, както и такива, подложени на въздействието на токсични субстанции, в това число и употребяваните в бита.

За лекуване на шума в ушите се употребяват разнообразни медикаментозни препарати, само че постоянно по-ефективни се оказват други методики. Една от най-разпространените рехабилитационни методики за пациенти с тинитус е така наречен звукова терапия. В случая се употребяват апарати, възпроизвеждащи разнообразни звуци от околната среда.

Те оказват помощ на пациента да отвлече вниманието си от личния звук в ушите. И могат да се употребяват освен денем, само че и през нощта, по този начин човек умерено може да се наспи, без да се концентрира и да се нервира от шума в ушите.

Понякога се предлага прослушване на музикални творби с акустични характерности, сходни с ушния звук на пациента, и на височина, съответстваща на тинитуса на съответния болен. Имайте поради, че на страдащите от тинитус не им би трябвало слухов уред. Той се употребява за промяна на слуха, а не за отърваване от шума в ушите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР