Много хора събра най-чаканото събитие в Девня – откриването на

...
Много хора събра най-чаканото събитие в Девня – откриването на
Коментари Харесай

По инициатива на кмета Шитов, в Девня детска градина „възкръсна“ за нов живот 


Много хора събра най-чаканото събитие в Девня – откриването на първия по рода си Център за поддръжка за личностно развиване в града, чиято активност ще се концентрира напълно върху работата с деца и юноши. Продължилото до късните вечерни часове събитие се трансформира във магически празник – освен за децата, само че и за всички девненци, които с трогване си спомнят за тогавашната детска градина на ул. „ Фронтоваци “ и нейния баснословен двор. Сред тях е и кметът Свилен Шитов, който е измежду възпитаниците на ОДЗ I и имаше достойнството да я открие. Кметът, по чиято самодейност общинският парцел бе напълно реновиран по линия на план „ Красива България “, поздрави от новоизградената сцена всички деца във връзка техния празник.
„ Мили деца, желая постоянно да виждам усмивките на лицата Ви, както на този ден! Щастлив съм, че имам достойнството да открия за нов живот ОДЗ I, с цел да може да се употребява от всички Вас “, приветства Свилен Шитов малчуганите. Кметът предложения на сцената три пенсионирани учителки от някогашната детска градина – госпожите Марийка Бербенкова, Емилия Даскалова и Тодорка Георгиева. Те не скриха своето неспокойствие от обстоятелството, че за повторно в живота си участват на откриването на тази хубава постройка и на нейния баснословен двор, които дълги години са били запустели, а в този момент в тях още веднъж се чува детски шум.
„ Вие сте образецът, който би трябвало да даваме на нашите деца, с цел да запазят всичко това, което построяваме “, съобщи в отговор кметът Свилен Шитов, който разяснява, че в днешно време е доста по-лесно една постройка да се затвори и унищожи, в сравнение с да й се вдъхне нов живот.
След това градоуправникът, ръководителят на Общинския съвет Владимир Ненков, представителят на компанията реализатор, Веселин Фъргов, както и на индустриалните колоси „Солвей соди“ и „Девня цимент“ прерязаха лентичката на новата общинска облага. Представителите на девненските фабрики бяха поканени, с цел да се срещнат от близко с политиката на новата общинска власт към локалната общественост.

Кметът гръмна шампанското и тъкмо тогава бликнаха водоскоците на сухия шадраван – миг, който провокира същински възторг измежду дребни и огромни. Домакини и посетители подвигнаха тост, а събитието продължи с над 3-часова музикално-танцова и игрова стратегия. В нея се включиха всички девненски детски градини, самодейни фолклорни сформира от читалищата „ Отец Паисий “ и „ Просвета “, модерният балет „ Тиерра “ и аниматори, докарани като клоуни.
Паралелно с това в големия двор бяха ситуирани и батути, в които малчуганите скачаха на воля часове наред. Водещ на програмата бе заместник-кметът Донка Йорданова, а неин театрален сътрудник стана дребният Боби, с който пуснаха балон-мечта в небето във връзка Международния ден на детето. Донка Йорданова изненада прелестно самодейните танцови сформира с новината, че и те ще могат да употребяват за подготовки просторните и съвременно оборудвани зали на Центъра. Към обновената постройка проработи и кафе-сладкарница „ Детски свят “, в която на 1 юни всичко бе гратис, а зоната за игри – цялостна с лудуващи мъници.

Сред другите акценти в програмата бе игровото образование, което се организира на интерактивния полигон за пътна сигурност в двора на детския комплекс. Полицаят Атанас Стоянов и Митко влязоха в ролята на регулировчици, до момента в който мъници с тротинетки, колелета и пешеходци усвояваха разпоредбите за придвижване. Сред феновете на игровото обучение бяха шефът на районно управление (на МВР) Министерство на вътрешните работи – Девня – основен контрольор Байрам Нишад, както и началникът на бранш „ Охранителна полиция “ – контрольор Антон Стоянов. Празникът приключи с обилна заря, която прикова погледите на множеството във вечерното небе. Безспорно най-траен интерес измежду подрастващите провокира сухият шадраван, чиито водоскоци бяха обагрени от разноцветна приказност.

Застроената повърхност на двуетажната постройка, в която се обитава Центърът за поддръжка за личностно развиване – град Девня, е 1400 кв. м. Неговата активност ще се разпростира в 8 съществени посоки. В залите, които ще бъдат дооборудвани до месец в границите на плана, малчуганите ще могат да учат гайда, дудук и български национални танци. Специален акцент в работата на новото културно-просветно и спортно средище ще бъде стимулирането на гениите на децата в предучилищна възраст. В комплекса ще се обитават и школи по тенис на маса, битка, бойни изкуства и ракетомоделизъм. Той ще разполага и с фитнес център, както и с логопедичен кабинет. Оборудван е с камери за външно и вътрешно видеонаблюдение, чиято цел е предварителната защита на кражбите и вандалските нападения.
Огромният двор към постройката дава разнообразни благоприятни условия за игра и отдих на посетителите. Там са построени беседки, изсъхнал шадраван, чешмички, съвременна детска площадка, открита сцена, пейки, кътове за игра на табла и шах, интерактивен полигон. Дворът е добре осветлен, с цел да може да се употребява по предопределение и в тъмната част на денонощието. Освен видеонаблюдението на обекта следва да бъде назначена и денонощна жива защита. Всички свободни пространства ще бъдат затревени с райграс и зацветени.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР