Много хора проявяват суеверие към деня петък 13-и – комбинация

...
Много хора проявяват суеверие към деня петък 13-и – комбинация
Коментари Харесай

Защо се страхуваме от петък 13-и?

Много хора демонстрират поверие към деня петък 13-и – композиция от ден от седмицата и дата от месеца, които напряко плашат.

Страхът на някои хора е толкоз мощен, че даже не стават от леглото. Други отхвърлят да летят със аероплан, да пътуват изобщо, трети отсрочват покупката на жилище. Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни. Изчислено е, че на този ден единствено в Съединени американски щати бизнесът губи 800-900 млн. $, защото доста хора просто не отиват на работа.

За суеверните съдбовната дата е същинско тестване. Страхът от петък 13-и даже си има име и лично научно наименование - параскевидекатриафобия. Терминът е събирателно от декатриафобията (страх от цифрата 13) и параскевифобията (страх от петък).

Последните изследвания обаче демонстрират, че хората стават все по-малко суеверни във връзка с „ нещастния ” петък 13-и. Според едни нарочената за злокобна композиция е обвързвана с Библията - Исус Христос е бил разпнат в петък (Разпети петък), а Юда Искариотски, който се счита, че е предал Исус, е 13-ят деятел.

Според други суеверието стартира на 13 октомври, петък, през далечната 1307 година Тогава френският крал Филип IV издава заповедта за унищожаването на Ордена на тамплиерите, на който са приписвани всевъзможни смъртни грехове, в това число и магьосничество.

Въпреки другите тълкования обаче е реалност, че и до през днешния ден мнозина потръпват, когато 13-ят ден от месеца съвпадне с петък.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР