Много хора от време навреме изпитват трудност, когато се опитат

...
Много хора от време навреме изпитват трудност, когато се опитат
Коментари Харесай

Доброто настроение влошава паметта?

Много хора от време в точния момент изпитват компликация, когато се опитат да повтарят нещо, което преди малко са чули. Изследване, извършено във Факултета по логика на психиката в Университета на Мисури под управлението на Е. Мартин и Джон Кернс показва, че " забравянето " в такива случаи може да се свързва с положителното въодушевление на човек, което оказва отрицателно въздействие върху процеса на запаметяване.

За опцията да запомним и да възпроизведем известно количество информация отговаря краткосрочната памет на човек. От нея зависи способността ни да си спомним чутите по време на парти нови имена или пък продиктуван телефонен номер. Обикновено положителното въодушевление подтиква мозъка като цяло и по-специално креативното мислене. Доброто въодушевление оказва помощ да се намерят оригинални решения за всички проблеми, само че също по този начин спомага за понижаване на краткосрочната памет.

В проучването  " Влиянието на положителното въодушевление върху другите аспекти на когнитивния надзор " се организира опит с две групи доброволци. Пред тях са показани два разнообразни филма - с комедиен сюжет и с указания за инсталиране на подова настилка. След това от участниците е поискано да изпълнят две задания, които да дефинират степента на краткосрочната памет. 

Прочетете целия материал на страниците на Мениджър Нюз.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР