Много хора, освен че работят на трудов договор, допълнително получават

...
Много хора, освен че работят на трудов договор, допълнително получават
Коментари Харесай

Какви обезщетения ни се полагат, ако работим на трудов или граждански договор

Много хора, като се изключи че работят на трудов контракт, в допълнение получават възнаграждение по цивилен или авторски контракт. Някои работодатели избират да заплащат част от заплатата по цивилен или авторски контракт и в действителност чиновниците не знаят дали не са ощетени от тази скица.

Трудов контракт

Най-често компаниите дават трудови контракти на своите чиновници. Трудовият контракт се подписва документално, като законът изисква това да стане преди постъпването на работа от служителя. Преди датата на постъпването работодателят е задължен да даде на служащия подписан от него и от служителя образец от трудовия контракт, както и заверено от Националната организация за приходите копие, че договорът е регистриран. Срокът за това е три дни от подписване на контракта.

Трудовите контракти са безсрочни и срочни. Ако в контракта не е посочено друго, се счита, че той е за неопределен срок. Безсрочният трудов контракт не може да се трансформира в срочен, с изключение на при експлицитното предпочитание на служителя, и то изразено документално.

Срочните трудови контракти не могат да бъдат по-дълги от 3 години, доколкото в закон или в акт на Министерския съвет не е планувано друго. Срочният контракт се трансформира в неопределен автоматизирано, в случай че продължите да работите след приключването му 5 или повече работни дни и през това време работодателят не е възразил.

В трудовия контракт може да се планува и период на изпитване, който по закон е до 6 месеца и включва единствено действително отработено време. Затова той се удължава, с времето, през което служащият е в отпуск или не работи заради други аргументи.

С признати промени в Кодекса на труда от 1 август тази година изпитателният период при подписване на трудов контракт се промени, като в случай че договорът е със период по-кратък от една година, срокът на изпитване е до един месец.

Граждански контракт

Гражданският контракт се разграничава много от трудовия. Първо, той не е регламентиран в Кодекса на труда, а в Закона за отговорностите и договорите (ЗЗД) и Търговския закон (ТЗ). Нарича се контракт за възлагане и се подписва и най-често и за осъществяване на избрана работа или даване на услуга, която възложителят разпорежда, а изпълнителят се съгласява да извърши при съответните контрактувани условия. За разлика от трудовия контракт, гражданският не би трябвало да се афишира в Националната организация по приходите.

Гражданският контракт има избран период, до момента в който трудовият може да бъде неопределен. При трудовия контракт се дефинира наложително работно време и работно място, до момента в който при гражданския - не.

При трудовия контракт има регулярни месечни заплащания, до момента в който при гражданския заплащането е за осъществена избрана работа за избран период и в случай че има регулярни месечни заплащания, при възможна инспекция от Инспекцията по труда, могат да го счетат за затулен трудов контракт, което е обвързано с високи наказания, предизвестяват специалисти.

Работникът по цивилен контракт няма право на заплатен годишен отпуск и болничен. Законът дефинира минимално заплащане за работещите по трудов контракт, до момента в който при гражданския контракт няма ограничавания.

Една от главните разлики е обезпечаването при двата типа контракти. Гражданският контракт не се смята за трудов стаж, а единствено за застрахователен. Изпълнителите по цивилен контракт са обезпечени за по-малко опасности спрямо работещите по трудов контракт.

При трудовия контракт всяка специалност си има тъкмо избран най-малък застрахователен предел. Това е минимумът, върху който лицето се обезпечава в общия случай за всички осигурителни опасности.

При гражданския контракт, в случай че възнаграждението след приспадане на нормативно приетите разноски е по-малко от минималната работна заплата за страната и лицето не е обезпечено на друго съображение, осигуровки не се дължат. Работникът внася за своя сметка единствено здравни осигуровки, както е при безработните лица. Също по този начин осигуровки не се дължат и в случай че изпълнителят е едноличен търговец или самоосигуряващо се лице.

При гражданския контракт не се внасят осигуровки за трудова акцидент, професионална болест, общо заболяване и майчинство, безработица и надлежно служащият по цивилен контракт нямат право на обезщетение от страната на тези учредения. Какво значи това на процедура – в случай че прекратят гражданския ви контракт, не може да отидете на борсата и да получавате обезщетение, право на такова имате, в случай че работите на трудов контракт.

Ако човек, който работи на цивилен контракт, е обезпечен на друго съображение, да вземем за пример, работи и на трудов договорили получава заплащане в размер по-голям от минималната работна заплата след приспадане на нормативните разноски, то на него му се удържат и внасят наложителни осигуровки за неработоспособност, заради общо заболяване, за напреднала възраст и гибел, както и здравноосигурителни вноски.

Осигурителни вноски при трудов контракт

Ако работите на трудов контракт, % от осигуровките се удържат от заплатата ви, тъй като са за сметка на служащия. Това са:
за в допълнение публично обезпечаване - 8,38%;за спомагателното наложително пенсионно обезпечаване – 2,2%;за здравно обезпечаване - 3,2%.
Общият размер на осигурителните вноски, които се внасят от обезпеченото лице, е 13,78%. Този % се приспада от брутната заплата, а останалата сума се полза с налог 10%.

За сметка на работодателя се внасят следните осигуровки:
за в допълнение публично обезпечаване - 10,92%;за спомагателното наложително пенсионно обезпечаване – 2,8%;за здравно обезпечаване - 4,8%.
Освен тези вноски се вършат осигуровки и във фонд „ Трудова акцидент и професионална болест ”, за който според от оценката на риска за съответната специалност вноските са сред 0,4% и 1,1%. Следователно общият размер на осигурителните вноски, които осигурителят дължи, варира сред 18,92% и 19,62%, според от активността на сдружението.

Данъци

За получения приход служащият дължи и предплатен налог по Закона за налозите върху приходите на физическите лица. Данъчната ставка при облагането на трудовите хонорари е 10%, като данъчната облагаема основа се дефинира, като от брутния получен приход се приспаднат дължимите осигуровки за съответния месец. Данъкът се начислява и заплаща на месечна база.

Осигурителни вноски при цивилен контракт

Задължителните осигурителни вноски за лицата, работещи по цивилен контракт и обезпечени през месеца на друго съображение на сума, равна или превишаваща минималната работна заплата за страната, която от месец април 2022 година е 710 лева, са:

- за неработоспособност, общо заболяване, напреднала възраст и гибел (за лицата, родени преди 1 януари 1960 г.) – в размер на 11,02% за застраховател и 8,78% за осигурен;

- за неработоспособност, общо заболяване, напреднала възраст и гибел (за лицата, родени след 31 декември 1959 г.) – в размер на 8,22% за застраховател и 6,58% за осигурен;

- Допълнително наложително пенсионно обезпечаване в Универсален пенсионенфонд (за лицата, родени след 31 декември 1959 г.) – в размер на 2,8% за застраховател и 2,2% за осигурен;

- Здравно обезпечаване – в размер на 4,8% за застраховател и 3,2% за обезпечен.



Pixabay

Данъци

Работещите по цивилен контракт са задължени да заявяват пред възложителя дали са обезпечени и върху каква сума на други учредения, с цел да се имат поради следните неща при пресмятане на хонорара:

- Самоосигуряващите се получават брутната сума, посочена в контракта, без удръжки за осигуровки и налог. Те сами имат обвързване да платят и заявяват месечните си осигуровки и данъци;

- Лицата, които даже на няколко учредения, са обезпечени под 710 лева (минималната работна заплата в момента) в месеца на погашение на хонорара, не внасят осигурителни вноски;

- Лицата, които са обезпечени на няколко учредения, са задължени да заплащат осигуровки до оптималния застрахователен приход за страната, който от април 2022 година е 3400 лева, т.е. в случай че лицето към този момент е обезпечено на друго основаниe върху прага от 3400 лева, то следва да не бъдат удържани осигурителни вноски по спомагателните хонорари по гражданския договор;

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР