Много хора оправдават промени в тялото и поведението си с

...
Много хора оправдават промени в тялото и поведението си с
Коментари Харесай

Как се отразява пълнолунието на човешкия организъм

Много хора оправдават промени в тялото и държанието си с настъпването на пълнолуние или новолуние. Влияе ли ни луната, или това са просто легенди?

Възможността хората да бъдат наранени от циклите на луната не е изцяло безпочвена, написа Tialoto.bg. Приливите и отливите на океана се повишават и понижават във времето с етапите на луната и няколко морски типа - в това число рифови корали, обитаващи морето червеи и някои риби - имат репродуктивни цикли, които са почти съобразени с лунните.

Все отново не са доста изследванията, които свързват въздействието на луната по отношение на човешкото държание и здравословни положения. Ето какво могат да ни кажат откривателите за връзките, които в действителност съществуват сред хората и пълнолунието.
Пълнолуние и вашият сън
Когато луната е цялостна и ярка, това може да повлияе на качеството на съня ви. Може да повлияе на латентността на съня

В разбор от 2014 година, включващ 319 души, които са били ориентирани към център за сън, откривателите откриха, че пълнолунието е обвързвано с по-малко бездънен сън и увеличена инертност на REM (бързо придвижване на очите).

Латентността на съня е интервалът сред момента, в който заспите за първи път, и момента, в който навлезете в първия стадий на REM съня. И по този начин, нарасналата инертност значи, че лишава повече време, с цел да стигнете до REM сън.

Смята се, че дълбокият сън поражда по време на последния ви интервал на REM сън.
Пълнолуние и вашата сърдечно-съдова система
Когато Луната се приближи до Земята, нейното гравитационно привличане се трансформира - и огромните водни тела на Земята реагират с по-високи приливи и отливи.

Учените считат, че изменящото се гравитационно привличане може също да повлияе на реакцията на течностите в тялото ви.

Може да повлияе на кръвното налягане. В изследване от 2013 година на студенти мъже откривателите мерят резултатите от смяната на лунните цикли върху сърдечно-съдовата система на участниците. Те разкрили, че кръвното налягане спада с към 5 mm Hg по време на етапите на новолуние и пълнолуние.

В това изследване откривателите заключиха още и че хората са по-ефективни физически по време на пълнолуние и новолуние.
Пълнолуние, въодушевление и психическо здраве
Човешкото тяло се е приспособило към епохи на излагане на дневна светлина и мрачевина.

Това е довело до развиването на циркадни ритми, които засягат доста от системите на тялото ви - освен вашия цикъл сън-събуждане. Циркадните ритми въздействат и на вашето физическо и психическо здраве.

Но необятното потребление на електрическа светлина значи, че доста от вашите циркадни ритми се приспособяват към нови модели на светлина и мрачевина. Когато циркадните ритми се двоумят, това може да аргументи или ускори признаците на избрани психологични разстройства, в това число:

- Безпокойство

- Биполярно разстройство

- Депресия

- Шизофрения

Дали пълнолунието към момента има силата да наруши циркадния ви темп? То озарява небето с малко 0,1 до 0,3 лукса спрямо една улична светлина (15 лукса) или екран на мобилен телефон (40 лукса).

Пълнолунието в действителност ли е обвързвано с промени в настроението и психологичното здраве?

Преобладаващите научни доказателства споделят „ не “.
Пълнолуние и принуждение, експанзия, контузия и самоубийство
В продължение на десетилетия — евентуално даже епохи — хората упорстват да имат вяра, че има повече набези, контузии и самоубийства по време на пълнолуние.

Много откриватели са се занимавали с тези въпроси. Те са прегледали записите, провели са свои лични изследвания и са стигнали до следното умозаключение: Пълнолунието не води до увеличение на това човешко държание.

Всъщност две изследвания откриха, че по време на пълнолуние случаите на убийства и контузии леко понижават.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР