Много хора обичат да добавят различни билки и подправки към

...
Много хора обичат да добавят различни билки и подправки към
Коментари Харесай

Подправките, които най-много вредят на бъбреците и стомаха

Много хора обичат да прибавят разнообразни билки и подправки към ястията си, с цел да подобрят усета на храната.

Добавянето на подправки също оказва помощ за понижаване на количеството сол по време на готвене. В същото време би трябвало да сте по-внимателни с някои подправки, а от време на време даже да ги изключите от диетата си.

Руският гастроентеролог и ендокринолог доктор Диляра Лебедева споделя кои са най-вредни подправки, които могат да увредят храносмилателните органи и бъбреците. Списъкът включва розмарин, червен пипер и карамфил.
Подправките, които са най-вредни за бъбреците
Розмарин - тази ароматна фалшификация е нездравословна за бъбреците. Освен това, тя, сходно на доста подправки, е противопоказана за бременни дами заради диуретичния си резултат, както и поради способността си да ускорява маточните контракции. Розмаринът е нездравословен е и за тези, които страдат от високо кръвно налягане и стомашни язви.

Червен пипер - потреблението му е неразрешена е при болести на стомашно-чревния тракт. Също по този начин не се предлага нейната консумация при хипертония, защото има свойството да покачва кръвното налягане. Друг минус: пиперът форсира производството на хормона на глада грелин, което в последна сметка може да докара до преяждане и наднормено тегло.

Карамфил - съгласно доктор Лебедева той е неразрешен за хора с болен корем, изключително с язва, защото ускорява деянията на тези болести. В допълнение, потреблението на огромни количества карамфил в храната предизвиква унесеност и незаинтересованост.
Най-здравословната фалшификация
Според Диляра Лебедева такава фалшификация може да се назова куркумата - тя се употребява интензивно и от феновете на кулинарните опити. Защо тъкмо куркумара? Гастроентерологът изброи осем потребни свойства, които тя има:
има противовъзпалителен ефект; работи като холеретичен агент; оказва помощ за попречване на рак; има удобен резултат върху стомашно-чревния тракт - подтиква работата на стомаха и образуването на жлъчка; съдържа доста потребни субстанции - желязо, калий, фосфор, йод, както и витамини В, Е, К и С; оказва помощ при настинки; незаменима е при проблеми с щитовидната жлеза; няма доста лют усет, тъй че може да се прибавя към разнообразни ястия.
Но куркумата също има нездравословни свойства и с нея би трябвало да се внимава. Тя не би трябвало да се употребява от:
хора с остри стомашно-чревни болести (тук всичко е самостоятелно, някой може да яде, само че някой стартира да страда от диария); с обостряне на холелитиаза; с обостряне на холецистит; с обостряне на хепатит; за бъбречно заболяване (уролитиаза) заради високо наличие на оксалат; по време на бременност и кърмене;
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР