Много хора не приемат сериозно тази диагноза, но това е

...
Много хора не приемат сериозно тази диагноза, но това е
Коментари Харесай

Не ги игнорирайте! 4 тревожни признака на микроинфаркт

Много хора не одобряват съществено тази диагноза, само че това е в действителност рисково положение, което изисква сериозна консултация със експерт, написа здраве.то. Всъщност, става дума за вариация на исхемичната болест на сърцето, при която в обособените елементи от мускулната тъкан на миокарда се развива некроза. То се диагностицира мъчно, защото първоначално не се демонстрира с съвсем никакви признаци. Особено, в случай че човек страда от стенокардия, той изобщо не би обърнал внимание на едвам доловимите болки в сърцето. Специалистите показват присъщите признаци на това положение:

1. Различна по активност болежка. Внезапните остри болки са присъщи за същинския инфаркт, само че могат да се проявят и при микроинфаркт. Типичната болежка е пареща, стягаща, нетърпима. Тя се локализира сред лопатките и минава към гърдите, като се спуска и към корема. Може да ирадиира и към шията и ръката, а някои пациенти се оплакват от болки в долната челюст. Атипичните разновидности на микроинфаркта протичат с липса на болкови чувства. В такива случаи единствено ЕКГ може да открие микроинфаркта.

2. Нитроглицеринът не оказва помощ, което значи съществуване на некроза на миокардната тъкан.

3. Слабост и студена пот по цялото тяло.

4. Страх и паника. Типичен симптом и за паническа офанзива, само че в случай че не минава 20-30 минути, към този момент става дума за микроинфаркт.

Много постоянно признаците на микроинфаркта са сходни на тези на инфаркта, само че когато единствено избрани дребни области от сърдечния мускул са подложени на некроза, всички тези признаци се демонстрират в по-малка степен.

Има няколко форми на микроинфаркта, които се демонстрират с избрани, присъщи за тях черти:

1. Астматичната. Среща се нормално при възрастни хора и такива, които страдат от хипертония или исхемична болест. Обикновено, няма болежка, а лек зной, възприятие за дефицит на въздух. Когато задухът е основен признак на някакво положение, мъчно е да се мисли за увреждане на миокарда.

2. Абдоминална. Възниква при така наречен диафрагмален инфаркт, при който болките се появяват в епигастралната област, като наред с това поражда и метеоризъм. Всичко това насочва експертите към патологии, свързани със стомашно-чревния тракт.

3. Аритмична. При нея е допустима умерена болежка, а може и изобщо да няма такава. След проучване се открива нарушаване на сърдечния темп и лекарите нормално слагат диагнозата аритмия.

4. Церебрална. Симптоматиката припомня деянията на преходно мозъчно кръвообращение. Могат да се появят и двигателни нарушавания, както и самозабравяне.

Атипичните разновидности на микроинфаркта се характеризират с съществуване на болки на нетипични места, като да вземем за пример дясната ръка и десния крайник, региона на гърба също.

Микроинфарктът се среща по-често при мъжете

Причините за пораждане на микроинфаркта съответстват с тези, провокиращи същинския инфаркт. Най-характерните, позволяващи да се разпознае заболяването, са: увеличение равнището на холестерола; смяна в някои места на стените на кръвоносните съдове; увеличение агрегацията на тромбоцити; физически и прочувствени претоварвания; тютюнопушене; конвулсии на коронарните съдове, предизвикани по разнообразни аргументи.

Микроинфарктът се среща по-често при мъжете. Жените, изключително в по-млада възраст, са предпазени от половите си хормони, само че за жалост, навлизайки в менопаузата, тази отбрана отпада. Може и да не ви се има вяра, само че съгласно доста кардиолози преяждането може би е най-опасният рисков фактор, кадърен да предизвика микроинфаркт. Пушените и консервираните храни, както и солените ястия, затрудняват сърдечната активност. Не злоупотребявайте и с животинските мазнини. За вас най-полезни са зеленчуците и задушената риба, само че и тях би трябвало да употребявате умерено, с цел да не допуснете преяждане, тъй като това натоварва миокарда.

Симптомите за мъжете и дамите може да се разграничават. Мъжете страдат по-често, също така при тях в множеството случаи заболяването протича с затруднения. Но при дамите няма ясни признаци или в случай че се появят, се одобряват за заболявания на стомашно-чревния тракт, по тази причина при тях диагнозата се слага доста рядко, а това неизбежно въздейства на прогнозата. Не подценявайте неподходящите признаци, изключително през първите дни, даже и часове. Именно тогава могат да се случат необратими последици.

Ето в какво се показва първата помощ:
1. Заемете хоризонтално състояние и си осигурете достъп до пресен въздух (не се тормозете да поискате помощ от околните вкъщи или от други хора, в случай че се случи на улицата).

2. Сдъвчете таблетка аспирин и сложете под езика си нитроглицерин, само че преди този момент измерете кръвното си налягане: запомнете: при ниско кръвно налягане никакъв нитроглицерин! Ако нямате на разположение уред за премерване на кръвното, сложете под езика си не повече от 1 таблетка.

3. Позвънете на “Бърза помощ ” и обяснете в детайли положението си.
Ако се сблъскате с това положение, до момента в който сте напълно самичък, не се паникьосвайте. Направете следното:
1. Вдишайте надълбоко, с цел да проникне О2 във всички кафези и тъкани.

2. Започнете да кашляте колкото може по-силно, като че ли се пробвате да изплюете храчка. Това може да избави живота ви. Опитайте да изпреварите всеки напор за кашлица с надълбоко поемане. Изкашляйте се на издишване, по този начин се възстановява кръвотокът. Повтаряйте през 2 секунди надълбоко поемане и кашляне на издишване, без да спирате.

Правете това, до момента в който пристигна “Бърза помощ ”. Специалистите предлагат тази техника като най-хубава в днешно време. Освен това, се постарайте да имате в аптечката си нитроглицерин, най-добре във тип на спрей. Той работи по-бързо. Запасете се и с аспирин, който при положение на непредвидени условия би трябвало да сдъвчете.

Микроинфарктът се лекува на същия принцип, както и инфарктът. Специалистът е този, който ще ви дефинира схемата на лекуване. Обикновено предлагат антикоагуланти за хората, които към този момент са претърпели сходно положение. Може да ви изпишат статини, антиаритмични лекарствени средства, хипотензивни препарати и спомагателни медикаменти, според от признаците.

Препоръки за възстановителния интервал:

1. Спазвайте режим на сън и отмора, като ги редувате с интервали на разпределяне с посилни за вас физически извършения. Не допускайте изтощеност, не носете тежки предмети. Първите леки извършения можете да започнете няколко дни след изписването от болничното заведение. Полезни са късите разходки, ходете пешком на пресен въздух в утринните и вечерни часове.

2. Избягвайте напрежението. През възстановителния интервал са ви нужни позитивни страсти, само че без да прекалявате, тъй като от време на време и те могат да навредят на сърцето.

3. Хранете се вярно, уравновесено, без пушено, мазно и солено. Използвайте неутрални артикули, изключително потребни за миокарда са сушените плодове.

Микроинфарктът в множеството случаи е поради небалансиран метод на живот и постоянен стрес. Често хора над 55 години получават микроинфаркт, по тази причина е добре да лимитират използването на мазна храна, да се откажат от алкохола и цигарите, с цел да избегнат неподходящите последици. И не на последно място, никакво самолечение, просто спазвайте рекомендациите на експертите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР