Много хора, които са били възпитани строго, отказват да се

...
Много хора, които са били възпитани строго, отказват да се
Коментари Харесай

Когато на детето всичко му е позволено

Много хора, които са били възпитани строго, отхвърлят да се държат по същия метод със личните си деца, само че освен това изпадат в другата прекаленост и разрешават на детето прекалено много неща, не дефинират ясни граници и твърди правила. Как се отразява това на детската душeвност и какви проблеми може да провокира на зрелост?

За да разберете какво е прекомерно демократичното и угаждащо образование, постарайте се да отговорите на няколко въпроса:

- Като дребни имали ли сте по-малко правила и отговорности у дома от множеството ви връстници?
- Във вашето семейство липсваше ли явен график?
- Имали ли сте непрекъснато проблеми с държанието вкъщи или в учебно заведение?
- Имали ли сте възприятието, че родителите ви наподобяват по-скоро на ваши другари?
- Измъчва ли ви възприятие за виновност поради държанието ви като тинейджър?

Ако сте дали отговор на множеството въпроси с „ да “, най-вероятно родителите ви са ви угаждали прекалено много.

В началото на 60-те години психоложката Даяна Баумринд е провела изследване, вследствие на което е разграничила 4 вида родителско образование, измежду които и демократичния (угаждащия). Либералните родители в най-хубавия случай се оказват за детето по-скоро другари, в сравнение с родители. В най-лошия случай просто не обръщат внимание на детето – или пък се интересуват единствено от насладата и щастието му и по тази причина си затварят очите за всички проблеми, заобикаляйки конфликтите и споровете, които са извънредно значими за израстването.

Децата на такива родители нямат съвсем никакви ограничавания и правила, като дребни им е било разрешено да тичат, където си желаят, като тинейджъри са можели да стоят на открито до късно. Приятелите са им завиждали за свободата.

Уви, изследванията демонстрират, че прекомерно демократичното образование води до отрицателни последствия. Родителите, които разрешават всичко на детето, по подразбиране подценяват прочувствените му потребности. На другите деца, чиито родители са им наложили правила и ограничавания, им се коства, че животът на техния връстник е в действителност баснословен.

За жал този живот, колкото и добре да наподобява в профил и колкото и да се харесва на самото дете (че кое дете не желае да бъде освободено от правила и задължения) не разрешава на дребния човек да съзрее прочувствено. Това, което на пръв взор наподобява положително, в действителност се оказва занемаряване на детето от родителите.

До какво води прекомерно демократичното образование?

1. Детето не се научава да прави това, което би трябвало. Или не се научава да се стопира да прави това, което не би трябвало. Тези два навика са основа на самодисциплината. Ако родителите изискват от детето да оказва помощ у дома и да управлява желанията и стремежите си, то последователно се научава да прави всичко това единствено, без външен надзор.

2. Любовта на демократичните родители се оказва едностранна. В родителската обич би трябвало да има детайл на спор, тъй като ролята на родителите е да създадат всичко належащо, с цел да възпитат едно крепко дете. Родителят, който е подготвен да се бори против детето, ще е подготвен да се бори и за детето. И въпреки децата да се ядосват и да се сърдят, когато мама и баща ги подлагат на критика или санкционират, в случай че родителите имат възприятие за мярка и не прекрачват избрани граници, детето надълбоко в себе си ще разбере, че по този начин те демонстрират любовта си към него. Ако родителите в никакъв случай не демонстрират суровост, то няма да усети онази любов и това внимание, което като че ли споделя „ Готов/а съм да се боря за теб “.

3. Когато на детето всичко му е разрешено, то няма опцията да се научи да се оправя с тежките си страсти. Твърде „ положителните “ родители подвеждат децата си, защото не ги приготвят прочувствено за зрелия живот. Ако в фамилията няма спорове, децата няма да имат опцията да схванат, че да се ядосваш е обикновено, няма да се научат да показват гнева си и да преодоляват отрицателните си страсти към други хора. Такова дете няма да може да се усеща решително в конфликтни обстановки и да ги позволява дейно.

4. На детето ще му е мъчно даже да разбере какво е изпуснало. Либералните родители му се костват положителни и любещи, а детето им на зрелост ще би трябвало да се сблъска с последствията от възпитанието им, от пренебрегването на прочувствените му потребности. Ще му е доста мъчно да разбере какво не е било наред в детството му.

Аз съм психотерапевт и експерт по лекуване на последствията от занемаряване на прочувствените потребности на детето. Много пъти се е случвало да чуя от хора, възпитани от демократични родители „ Аз бях доста проблематично дете, жалост ми е за горките ми родители “.

Те не схващат, че в действителност въобще не са били „ проблематични “ деца. Те непрекъснато са пробвали твърдостта на рестриктивните мерки, поставяни от родителите (а те на практика не са поставяли такива). Именно това съвсем постоянно вършат децата, чийто живот не е проведен по никакъв метод. Повечето от тях страдат от това, че родителите им са пренебрегвали прочувствените им потребности като деца. Ето какви могат да бъдат последствията:

- възприятие за празнина, притъпени или изчезнали емоции;
- блян към цялостна самостоятелност, отвод от всевъзможни привързаности;
- нереалистична самооценка;
- неразвито състрадание към себе си;
- комплекс за малоценност или ненормалност;
- податливост към самообвиняване, експанзия към самия себе си, възприятие за виновност и срам;
- недоразвит прочувствен интелект;
- възприятие, че другите хора са по-важни.

Много е мъчно независимо да схванеш какво не са могли да ти дадат родителите ти и до каква степен е било значимо то. Затова в случай че сте израснали, страдайки от последствията на сходно образование, вие най-вероятно не разбирате каква е повода и вините за всичко себе си. Попаднали сте в парадоксалния капан на прекомерно демократичното образование. За благополучие можете да се измъкнете от този капан. Осъзнавайки, че родителите ви, без да ви желаят злото, несъзнателно са пропуснали нещо значимо във възпитанието ви, ще можете независимо да си наваксате.

Как да се измъкнете от клопката

1. Престанете да вините себе си за проблемите, които имате със самодисциплината си. Най-вероятно вие или си простите за прекалено много неща (както са правили преди време родителите ви), или противоположното, толкоз сте строги към себе си, че не можете да се радвате на достиженията си. И едното, и другото са неефективни, само че вие нямате виновност за това.

2. Проявявайте към себе си състрадание, без освен това да се освобождавате от отговорност.

3. Престанете да отбягвате споровете. Конфликтът е нужна част от здравия и благополучен живот. Можете да се научите на неща, които сте пропуснали в детството си – да вземем за пример, да изпитвате, търпите и изразявате вярно яд. Колкото по-добре усвоите тези умения, толкоз по-уверено ще се чувствате в конфликтни обстановки.

Автор: Джонис Уеб, клиничен психолог, практикуващ психотерапевт /woman.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР