Много хора изпадат в депресия при връщането на работа след

...
Много хора изпадат в депресия при връщането на работа след
Коментари Харесай

Как да преборим депресията след празниците

Много хора изпадат в меланхолия при връщането на работа след коледните и новогодишни празници.

Американската телевизия CNN потърси мнението на щатски психолози по отношение на аргументите и методите за справяне със следпразничната горест, оповестява организация БГНЕС.

Има повече от една причина. През 10 дни до 2 седмици отмора имаме навика да прекаляваме в положителния смисъл с всичко - преяждаме, препиваме и не спим задоволително. Това са предпоставки за следпразничен срив, декларира Ангелос Халорис, професор по психиатрия и поведенчески невронауки от Университета Лойола в Илинойс.

Допълнителният физически стрес се комбинира с внезапния контрастност сред насладата от свободата на времето с другари и семейство и натоварването от работните отговорности, без значение дали преместване на артикули, или отговаряне на мейли.

Друга допустима причина е отчаяние от протичането на празниците и възприятие на изхабена на вятъра отмора поради нереални упования.

Виждаме това в доста проучвания. Хората имат високи упования за Коледа, като си показват времето със фамилията като някой ефирен сериал. Това в никакъв случай не е по този начин, даже в най-хубавите празници, твърди доктор Ранди Хилард, експерт по психиатрия от Университета в Мичиган.

Зимното време укрепва неприятното въодушевление. Студено и влажно е, а и се стъмва рано. Ако сте имали опцията да прекарате празниците на топла дестинация, контрастът е огромен и депресиращ.

Какво можем да създадем, с цел да се оправим с неприятните чувства?

На първо място е нужно да се отнасяме с сътрудниците и околните си с схващане, защото съвсем всички към нас също се усещат зле, изяснява Хилард. Така се оправяме с враждебната изнервена среда.

Не бива да се втурваме и да поемаме прекомерно работа, предизвестява Халарис. Поставяйте си дребни цели, с цел да постигате по-лесно възприятие на задоволеност.

Недейте да живеете със спомените от празниците и да се самосъжалявате, че са свършили. Примирете се с това и помнете, че ще има и други.

Себеубеждаването и оптимизмът са значими, споделя Халарис.

Също по този начин се възползвайте от спирането на нормалния режим и започнете нови привички на работното място. Независимо дали ще е приятелско отношение към случаен сътрудник, или ставане от бюрото на всеки час - всичко оказва помощ.

Спомнете си какво най-вече сте харесали по време на почивката си и го запазете в всекидневието си. Да носим пижама непрекъснато или да пием всяка вечер не е възможно, само че можем да се обаждаме по-често на другари, които другояче съвсем не виждаме.

Най-ключова е връзката. Тъжните хора имат навика да се усамотяват.

Старайте се да споделяте, даже да не ви харесва. Компанията оказва помощ за справяне с депресията, декларира Хилард.

Запланувайте вечер с другари или родственици в идващите седмици. Не става въпрос за напиване и преяждане, тъй като това ще започва следпразничния цикъл отначало, предизвестява за очевидното психиатъра.
тагове меланхолия празник работа
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР