Много хора, и по-конкретно лидери, смятат, че уважението е нещо,

...
Много хора, и по-конкретно лидери, смятат, че уважението е нещо,
Коментари Харесай

Уважение ли? Това е двупосочна улица

Много хора, и по-конкретно водачи, считат, че уважението е нещо, което другите им дължат. Разбира се, в реалност то е нещо, което би трябвало да бъде справедливо. Ако смятате, че не получавате заслужаването почитание от хората, ръководени от вас, има няколко тактики, които могат да ви оказват помощ да си го спечелите. Ето ги и тях:

1. Бъдете себе си

Когато човек се държи неестествено, останалите незабавно го виждат. Постарайте се постоянно да показвате същинската си същина и да бъдете допустимо най-прозрачни в връзките си с другите, защото това оказва помощ за построяването на доверие и почитание.

2. Бъдете уважителни

Уважението е двупосочна улица. Най-добрият метод да го спечелите като се научите да го давате. Когато отдавате нужното почитание на другите, може да бъдете по-ефективни в поддръжката си към тях. Както се споделя: „ Отнасяйте се с другите по метода, по който бихте желали те да се отнасят с вас “.

3. Опознайте себе си

Себепознанието ще ви помогне да разпознаете вашите слаби страни и дефекти, което от своя страна може да ви даде друга позиция за живота и да ви направи по-съпричастни към проблемите и премеждията, през които минават другите. Състраданието укрепва уважението. Себепознанието ви дава способността да се учите както от триумфите си,така и от грешките си.

4. Помагайте на останалите да се развиват

Няма доста логичност в това да назначите на работа способени и можещи хора и да започнете да им казвате какво да вършат и по какъв начин да го вършат. Най-уважаваните водачи са тези, които оказват помощ на другите да се развиват и им дават нужната независимост, с цел да го вършат по най-хубавият за тях метод. Успехите на един водач се мерят по тези на неговите чиновници.

5. Бъдете уязвими

За страдание към момента съществува концепцията, че уязвимостта е знак на уязвимост. Точно противоположното, когато един водач демонстрира, че също е човек и като всички останали прави неточности, той доста по-лесно може да завоюва уважението на хората към него.  

6. Бъдете поредни в държанието си

Ако казвате едно, а вършиме друго, то доста бързо ще изгубите уважението на останалите. Най-харесваните водачи са виновни и надеждни. Те извършват обещанията си и не дават такива, когато знаят, че няма да могат да ги изпълнят.

7. Бъдете по-общителни

Хората желаят да знаят какво се случва на работното им място, изключително в случай че това визира директно техните позиции. Със сигурност ще спечелите уважението им, в случай че отделите нужното време, с цел да изслушате техните терзания, проблеми, стремежи и очаквания, и в случай че постоянно им давате противоположна връзка и мнения за работата им. Доброто водачество изисква ефикасна връзка.

8. Научете се да почитате себе си

Преди да можете да дадете нещо, би трябвало да го придобиете. По тази логичност първо би трябвало да се научите да почитате себе си, преди да очаквате това от другите. Когато почитате себе си и хората към вас - те ви дават отговор със същото.

В края на краищата, в случай че желаете чиновниците ви да ви имат доверие и да ви почитат, би трябвало да опознаете себе си, да бъдете откровен в връзката си с останалите и да демонстрирате, че на вас може да се разчита. Едва тогава ще получите уважението, което смятате, че заслужавате.

....................

Лоли Даскал , президент и изпълнителен шеф на консултантската компания Lead From Within, в своя блог.

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР