„Много голяма част от хората не спазват никакви мерки, включително

...
„Много голяма част от хората не спазват никакви мерки, включително
Коментари Харесай

Здравният министър обясни как ще се действа при втора вълна от COVID-19 у нас ВИДЕО

„ Много огромна част от хората не съблюдават никакви ограничения, в това число стерилизация и носене на защитни маски. Някои даже не имат вяра, че съществува такова заболяване. Вярват в доста странни тайни теории”. Това съобщи в „ Карай направо” по Нова тв пред Диана Найденова здравният министър проф. Костадин Ангелов.

След като пое поста на министър проф. Ангелов интензивно обикаля страната, с цел да управлява болничните заведения, лекуващи пациенти с COVID-19.

„ Не знам по какъв начин медиците изкарват с защитните костюми цяло дежурство. Като имаме поради, че неговата дълготрайност е 12 часа. Цяло мъжество е за хората, които „ живеят” в тези структури по цели седмици. Бих споделил, че това е на ръба на човешките възможности”, показа наблюденията си той.

„ Болниците са подготвени, доста е значимо всички да знаят, че в случай че стартира по-сериозна вълна, за която ние се готвим и сме подготвени – запълването на лечебните заведения няма да става от дребните лечебни заведения, където хората са извънредно малко. Голяма част от тях са в преклонна възраст има и доста работещи пенсионери. Отчитаме всички тези фактори”, съобщи здравният министър.

Той добави, че напъните се концентрират в структуроопределящите лечебни заведения и уточни, че няма да се позволен дейности, които да слагат под опасност живота и здравето на хората.

„ Ще приготвим „ път на пациента” с всички признаци. Той ще бъде друг за всяка област на страната. За да знаят хората къде да отидат и какво да създадат. Не да обикалят от болница на болница. Ще бъде ясно написано кой какво да прави”, изясни проф. Ангелов.

Пред Диана Найденова министърът посочи още, че България заема положително място измежду страните в Европейски Съюз във връзка с пандемията.

„ Ние сме на към 20 място по заболеваемост и на 16 по смъртност. От балканските страни сме на предпоследно място. Нещата наподобяват добре”, сподели той.

Проф. Ангелов направи коментар по отношение на завръщането на учениците в класните стаи с началото на новата образователна година. Обясни, че следва регламентиране на процедурите по проучване, при положение на заразяване с ковид.

„ Не считам, че родителите или детето ще заплащат. Имаме РЗИ-та и към този момент оборудвани лаборатории. Когато се появи подозрение за ковид, в учебните заведения има здравни служащи, които могат да насочат детето към съответната здравна ревизия. Със сигурност децата и родителите няма да заплащат за тези проби. Нормално е да не плащат”, уточни професорът.

Здравният министър съобщи, че имунизацията, която ще бъде направена и препоръчана на българските жители, ще е минала всички контролни механизми на Европейски Съюз.

„ За нас е значимо тя да бъде безвредна. Нека хората знаят, че тя ще се слага по избор. Няма да бъде включвана в имунизационния календар и няма да е наложителна. Ще е доброволна и безвъзмездна. Всеки, който сметне, че попада в рисковата група, може да се възползва от тази ваксина”, изясни той.

Костадин Ангелов разяснява и продължаващите към този момент втори месец митинги с претенции за оставка на държавното управление.

„ Положително е някой да има свободата да изрази мнението си свободно, демократично, спазвайки законите и реда на страната. Аз не считам, че политиците, които виждаме по площадите, могат да дадат решение на проблемите, които чакат да бъдат решени имено от протестиращите”, заключи здравният министър.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР