Много години по-късно, пред взвода за разстрел, полковник Аурелиано Буендия

...
Много години по-късно, пред взвода за разстрел, полковник Аурелиано Буендия
Коментари Харесай

10-те най-велики начала на книги

Много години по-късно, пред взвода за разстрел, полковник Аурелиано Буендия щеше да си спомни оня отдалечен подиробед, когато татко му го заведе да види леда. Тогава Макондо беше село с двайсет къщи от тиня и тръстика, издигнати край брега на една река с бистри води, които се спускаха по корито от камъни, бели и големи като първобитен яйца. Светът беше толкоз неотдавнашен, че доста неща нямаха име, и с цел да ги упоменат, трябваше да ги показват с пръст.
Габриел Гарсия Маркес, " Сто години самотност "
Всички щастливи фамилии си наподобяват, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему. В къщата на Облонски всичко се обърка. Жената бе научила, че мъжът й има връзки с гувернантката французойка, която беше по-рано при тях, и съобщи на мъжа си, че не може да живее в една къща с него.
Лев Толстой, " Ана Каренина "
В началото на юли, в една небивало задушна по здрач, един младеж излезе от стаичката си, която наемаше от други наематели на улица С-на, и постепенно, като че ли несигурно, се запъти към К-ин мост.
Достоевски, " Престъпление и наказване "
Ако в действителност ви се желае да чуете тази история, то несъмнено ще поискате да разберете къде съм роден и по какъв начин съм прекарал глупавото си детство, и с какво са се занимавали родителите ми, преди да ме основат, и какво ли не още, с една дума — цялата тази слама от сорта на „ Дейвид Копърфийлд “, само че на мене не ми се ще да се дълбая из нея. Просто ще ви опиша тази смахната история, дето се случи с мене към Коледа и ме умори до гибел, та трябваше да дойда тук и да си виждам спокойствието.
Селинджър, " Спасителят в ръжта "
Лолита, светлина за живота ми, огън за слабините ми. Мой грях, моя душа. Ло-ли-та: връхчето на езика прави три стъпки по небцето, на третата се блъсва в зъбите. Ло. Ли. Та. Сутрин тя беше Ло, просто Ло, на растеж метър и половина (без няколко пръста и по едно чорапче). Тя беше Лола по дълъг панталон. Тя беше Доли в учебно заведение. Тя беше Долорес върху пунктира на бланките. Но в моите обятия бе постоянно: Лолита.
Набоков, " Лолита "
ОСТАНАЛИТЕ ПЕТ НАМЕРЕТЕ В SOFIALIVE.BG!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР