Много експерти по кариерно развитие препоръчват да си правим равносметка

...
Много експерти по кариерно развитие препоръчват да си правим равносметка
Коментари Харесай

3 въпроса, които е хубаво да си зададете в края на седмицата

Много специалисти по кариерно развиване предлагат да си вършим равносметка в края на всеки ден. Но истината е, че малко от нас имат навика да го вършат. В края на седмицата обаче не е толкоз мъчно да премислиш какво си постигнал и какво не. От блока marcandangel предлагат постоянно да си задаваме тези три въпроса на финала на работната седмица.

1. Какви уроци научих от работата си, които мога да надграждам идната седмица?

Този въпрос оказва помощ да се обясни разликата сред активност и достижение. Винаги ще има рутинни задания и задължения, които би трябвало да се изпълнят, въпросът е какво друго с изключение на тях ти донесе работата тази седмица.

Прегледай седмицата от началото до края – не си се въртял, без да правиш нищо – била е седмица, в която си имал да свършиш какво ли не, и към този момент си го приключил. Потупай се по гърба, и след това оцени уроците на седмицата – изключително нещата, които не станали, както искаш.

Ако не си съумял да изпълниш дадена задача по метода, по който си се надявал, или несъмнено решение не е проработило, това единствено значи, че има нещо по-добро, което те чака идната седмица. И уроците, които преди малко си научил, са първата стъпка към него.

2. Дали краткосрочните ми старания към момента са в синхрон с дълготрайните ми цели?

Важно е не това, което постигаш понякога (голямата картина), а това, което правиш всеки ден (малката картина). Това, което искаш да постигнеш, е директно обвързвано с всекидневните ти дейности. Начинът, по който прекарваш времето си, е основен за това кой си и кой ще станеш.

Следователно увери се, че това, което правиш (малката картина) в действителност е в синхрон с това къде искаш да стигнеш (голямата картина). Докато пристрастените към удоволствието ще заобикалят болката и дискомфорта непременно, ти бъди човек, който схваща какъв брой е скъпо да се оправиш с сложните обстановки, които останалите най-често заобикалят. Гледай дали нещо е дейно, а не дали е елементарно. Докато всеки търси късия път, ти избери този метод на деяние, който ще ти даде същински резултати.

3. За какво можех да отделя повече време, и защо – по-малко?

Продуктивността не е в това да успееш да свършиш всичко, а да успееш да свършиш това, което е от голяма важност.

В края на всяка седмица виж по какъв начин си прекарал времето си, и в случай че би трябвало, го разпредели по различен метод идната седмица. Опитай да се опростиш графика си, тъй че да ти остане време за нещата, които са от голяма важност. И най-много, знай по кое време да оставиш настрани тези основни неща за сметка на жизненоважните, като да вземем за пример фамилията.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР