Много е важно прокурор Йордан Петров да излезе на светло

...
Много е важно прокурор Йордан Петров да излезе на светло
Коментари Харесай

Адв. Величков за ФрогНюз: Част от прокуратурата не се ли държи ка...

Много е значимо прокурор Йордан Петров да излезе на ярко и да се разбере какво тъкмо прави и дали е способен за нещата, които прави, по този начин както упреква в непросветеност прокурорите от Районна прокуратура.

 

Петров е направил освен това от това, че е прекратил досъдебното произвеждане и е образувал такова против прокурора, който е привлякъл като обвинен Петър Петров- Еврото, а точно той е изискал от Върховния касационен съд материалните доказателства, събрани по преписката и досъдебното произвеждане против Петър Петров - Еврото, с цел да се запознае с тях.

Естествено, той също ги е имал, само че е изискал и тези, които се намират в Върховен касационен съд, защото делото е било изпратено от Района прокуратура с копия до Върховен касационен съд, т.е. другото се намира при въпросния прокурор.

Той ги е изискал, след което не ги е върнал и по този начин е осуетил опцията на процедура Върховен касационен съд да сезира специфичния прокурор или самият специфичен прокурор, при който се намира преписката, копието от делото, да организира обективно следствие по това дело.

 

Това сподели за ФрогНюз юрист Велислав Величков.

 

Ето го цялото изявление:

Адвокат Величков, по какъв начин ще коментирате изявлението на че заканите към арбитър Цариградска са отправяни от “луд клошар ”, същият бил заплашвал и вицепремиера Мария Габриел?

Само да не стане като с " оня клошар, който беше запалил тютюневите хранилища в Пловдив " или да не търсим Карибски пирати в български води. Това в кръга на шегата несъмнено. Това е фактология, която се обяснява от Министерство на вътрешните работи в границите на следствие и те би трябвало да стигнат до крайния резултат. Дали е злоумишлен, човек обвързван с въпросите, по които работи арбитър Цариградска и други съдии от Плевенския съд, дали е човек с душевен отклонения, било то и клошар, дали има голям брой или единични закани, това е компетентността на Министерство на вътрешните работи. Няма по какъв начин да разясня нещо, което не познавам. 

Нормално ли е следствията на ГДБОП да са се концентрирали главно върху имотните измами, а не върху търговията с въздействие, методите за изнудване на магистрати, както твърди Явор Серафимов.

 

Трябва да създадем значимо конкретизиране. ГДБОП не са разследвали магистрати свързани с " SS club ", тъй като нямат такова право. Освен съответния способен прокурор, това право има единствено КПКОНПИ, които би трябвало да проверяват корупция в магистратските среди. Те са подали сигнал към прокуратурата, от там са могли да подадат сигнал към КПКОНПИ или КПКОНПИ да се самосезира по случая.

Тук забавен е въпросът за какво КПКОНПИ не е подхванала нищо през последната година и половина откогато започнаха свадите в прокуратурата. Изнесоха се данни, в това число Сарафов против Гешев и противоположното, за корист с права, на магистрати на разнообразни равнища, Защо КПКОНПИ не е почнала независимо следствие по тези случаи за обвинявания за търговия с въздействие и корупция на магистрати. 

Единият въпрос, който си задаваме тук, е по какъв начин се изяснява бездействието на КПКОНПИ. Другият въпрос е политиците, които са доста загрижени да създадат цялостно и всеобхватно следствие, за какво не престават да бавят избора на новата Комисия за противопоставяне на корупцията към този момент съвсем два месеца от приключването на крайния три месечен период за избора на състава й. Защо нямат още даже процедурни правила и начало на процедура по избора, когато има данни за забъркани магистрати и то на междинни и висши равнища в прокуратурата. 

Те няма по какъв начин да проверяват сами себе си, само КПКОНПИ при дадени съразследващи функционалности от комисията може да го направи. Защо КПКОНПИ не се сформира и по този метод да се блокира опцията новата комисия и нейният основен контрольор да стартират независимо следствие на случаите, които се изнасят, и да съберат годни доказателства. Новата комисия има проверяващи функционалности. Със забавянето на съставянето на тази комисия Народното събрание блокира опцията за втори неутрален взор, който може да извърши без значение следствие, което в това число може да стигне до лица от проверяващите органи.  

Доколкото разбирам ГДБОП са излезли с отчет по случая, който е изпратила Върховна касационна прокуратура и там са открити тъкмо случаи на търговия с въздействие. Вътре се споделя, че има забъркани имена на магистрати, най-много прокурори от всички равнища на прокуратурата, в това число и това на сегашния изпълняващ функционалностите основен прокурор. Този отчет е изпратен през 2022 година, само че досега те не са получили отговор или спомагателни въпроси и инструкции по следствието от страна на прокуратурата, което значи, че най-общо казано този отчет е потопен там. 

В проучването категорично е очебийно от Явор Серафимов, че сигналите, които са разследвани, са за търговия с въздействие и имотни закононарушения и закани, т.е. участва търговията с въздействие. Вътре, в случай че участват прокурори, надали те персонално са правили имотните измами, тъкмо посредством тях се е осъществило търговията с въздействие от кръга към убития Мартин Божанов. 

Защо прокуратурата мълчи? Интересно е, че тогава основен прокурор е бил към момента Иван Гешев, по-късно става Борислав Сарафов. И в случай че името на Сарафов е вътре в този отчет, това значи, че способен да проверява оттук насетне, към този момент е специфичният ad hoc прокурор за следствие на основния прокурор и заместниците му, който би трябвало или да към този момент да е сезиран, допустимо е това да е станало и през прекратеното досъдебно произвеждане “Осемте джуджета ”, или да бъде сезиран по съответния ред от Наказателната гилдия на Върховен касационен съд, с цел да стартира следствие по този случай. 

Доколкото, разбирам, материалите не са при ad hoc прокурора, а са във Върховната прокуратура и това поглъщане на материалите там прави следствието невероятно. Впрочем, другите материали, които са потънали, са по прекратеното досъдебно произвеждане по случая “Осемте джуджета ”, само че те са потънали в Софийска градска прокуратура при името на един прокурор, който излиза от всеки ъгъл безусловно, и работи в някакъв спецотдел по каузи с публичен интерес - Йордан Петров. Много въпроси би трябвало да има към Парламентарната анкетна комисия и прокурорския съвет и най-много към прокурор Йордан Петров, само че не виждам до момента от прокурорския съвет да демонстрират интерес към него, вместо да изслушват нормалния обвинен Ясен Тодоров. 

Тъй като Йордан Петров е направил освен това от това, че е прекратил досъдебното произвеждане и е образувал такова против прокурора, който е привлякъл като обвинен Петър Петров- Еврото, а точно той е изискал от Върховния касационен съд материалните доказателства, събрани по преписката и досъдебното произвеждане против Петър Петров Еврото, с цел да се запознае с тях.

Естествено, той също ги е имал, само че е изискал и тези, които се намират във Върховен касационен съд, защото делото е било изпратено от Района прокуратура с копия до Върховен касационен съд, т.е. другото се намира при въпросния прокурор.

Той ги е изискал, след което не ги е върнал, и по този начин е осуетил опцията на процедура Върховен касационен съд да сезира специфичния прокурор или самия специфичен прокурор, при който се намира преписката, копието от делото, да организира обективно следствие по това дело.

И се наложи откакто всичко това се обясни от думите на прокурор Невена Зартова, специфичният прокурор Талева да изиска назад материалите от Софийска градска прокуратура, с цел да може да работи по следствието, което единствено тя е способена да управлява, а не прокурор Йордан Петров.

Така че, тук стартира да се постанова изводът, че част от прокуратурата в действителност работи за прикриване на нещата, които би трябвало да проверява. И тези въпроси би трябвало да са обект на внимание и от Парламентарната проверяваща комисия, дали част от прокуратурата се държи като прикриватура, т.е. прикрива сама себе си. И, отново споделям, доста е значимо този Йордан Петров да излезе на ярко и да се разбере какво прави тъкмо и дали е способен за нещата, които прави, по този начин както упреква в непросветеност прокурорите от Районна прокуратура.

 

с притеснителна информация. Защитен неизвестен очевидец по преписката против Борислав Сарафов е получил закани до момента в който материалите са във Върховен касационен съд. Възможно ли е приключването на информация от тези материали?

Ако те настояват, явно има някакво приключване на информация. Вероятно, този предпазен очевидец е получил този собствен статут в досъдебното произвеждане, по което е бил притеглен като обвинен Петър Петров- Еврото, когато то е било водено в Районна прокуратура. Докато се стига до привличането на Еврото и се замесват имена на по-висши прокурори, явно способена за имотните измами е била тъкмо районната, а на градската прокуратура. 

В момента, в който са открили, че са некомпетентни, те са изпратили преписката за делото до градската прокуратура, само че с копия и до Върховен касационен съд, с цел да бъде сезиран специфичният прокурор, защото се твърди, че там протича името на основния прокурор или на негови заместници. 

Самият очевидец, доколкото запознат съм изнесената информация от Антикорупционния фонд, открива, че единствено личността му е разкрита и е попитал разнообразни ведомства, държавни институции, по какъв начин се е стигнало до това откриване. Това пък е задвижило инспекция на класифицираните материали в Върховен касационен съд, т.е. кой е имал достъп до тези материали, когато те са били там и  кой се е запознавал със наличието му. Установява се, че този, който се е запознавал със наличието им е още веднъж прокурорът  Йордан Петров. Това име продължава да излиза от всякъде и това става, точно тъй като е изискал материалите по делото против Петър Петров - Еврото от Върховен касационен съд, с цел да обяснява обективната истина по ръководеното от него следствие и  по този начин, с изключение на ръководителя на наказателна гилдия в Върховен касационен съд или който там е бил способен да се запознае с тях, единственият различен е прокурор Йордан Петров от Софийска градска прокуратура.

И тук към този момент идва въпросът, дали от прокуратурата непрестанно не изтича информация точно към разследваните лица, което е тежко закононарушение. Престъпление против правораздаването по смисъла на Наказателния кодекс. Само от информацията, която излезе от последния ден и половина, стигаме до извода, че прокуратурата, част от прокуратурата, отново споделяме, работи интензивно по прикриване на прокурори, в възможното им присъединяване в схеми за търговия с въздействие и част от тези прокурори може би са на висшите равнища в прокуратурата.

Отново стигаме до там, че прокурор Йордан Петров би трябвало да бъде извикан да дава отговор на тези въпроси в прокурорския съвет и в парламентарната комисия. Той няма да разкрие следствена загадка в случай че бъде извикан в парламентарната комисия, защото той е прекратил досъдебното произвеждане, освен поради това, че е водено от некомпетентна прокуратура, защото другояче проверяващите можеше да прекратят дейности от страна на способената прокуратура и очевидно поради липса на данни за осъществено закононарушение, което той изяснява в претекстовете на един над 30 страници акт, с който приключва производството.

Т.е. би трябвало да няма следствена загадка и той умерено да може да отговори на всички въпроси, които му се слагат.

Кои имена се спрягат за основен прокурор? Твърди се, че едно от тях е на Дишева, като по-независим арбитър. 

Не съм видял залози за имена на основен прокурор, не съм чувал някой да загатва и арбитър Дишева. Какво значи да се загатват имена на основен прокурор преди да има определени нов Висш правосъден съвет и Висш прокурорски съвет и да бъде признат новия Закон за правосъдната власт и преди да стартират да текат всевъзможни периоди и процедури за избора му. Всичко, което сега се загатва като имена, евентуално служи за това да изгорят съответните имена, преди въобще да се стигне до процедурата. За мен сега има единствено едно име, което върви интензивно и то е на сегашния изпълняващ функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов. Той има цялостното си право да се кандидатира, само че преди този момент има цялостното обвързване да отговори на доста тежки въпроси, които касаят и неговото име. 

 

Интервю на Констанца Илиева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР