Много е важно още в самото начало да подчертаем, че

...
Много е важно още в самото начало да подчертаем, че
Коментари Харесай

ГМО не са вредни, стига истерии

Много е значимо още в самото начало да подчертаем, че до ден сегашен няма никакво доказателство за вредата от ГМО. Няма нито един случай на директна щета от модифицираните култури върху здравето на който и да било.

Науката е напреднала задоволително, че да ни разреши да изхраним даже и най-бедните села в Африка. Но… човешкият морал не съумява да следва темповете на научните достижения.

Факт е, че ГМО културите са с качества каквито имат и елементарните, даже от време на време и по-добри, а като добавка да споменем и че са по-устойчиви и лесни за развъждане. Така те стават извънредно комфортни за всеобщо произвеждане на всички места. Благодарение на ГМО в действителност могат да се изхранват и най-бедните и аграрни безпомощни поданици на планетата. Разбирате, че това става все по-важно в подтекста на невероятния ритъм, с който хората се развъждат и наподобява напълно скоро ще доближат броя от 8 милиарда.



Въпреки това все по-често ми се случва да чета мнения на наплашени хора, които виждат призраците на ГМО на всички места. Все по-често чета несвързани с действителността мнения от вида „ какъв брой деца измряха от ГМО “. Всъщност – нито едно дете, възрастен, животно или каквото и да е не е потърпевшо, само че всеобщата нервност ражда нелогични дивотии. Съвсем неотдавна някой сподели „ за какво не пишете за вредата от ГМО? “ Ето. И четете деликатно: не съществува щета от ГМО.

Откъде тогава пристигна неприятната популярност на ГМО? Защо хората скочиха против този потребен ход на актуалната просвета? Причините са три. Ще стартира в обратна посока:

1). Неграмотността на потребителите. Не считам, че е нужно да изяснявам тази точка.

2). Реклама. Много производители яхнаха вълната на неприятната популярност на ГМО и започнаха да популяризират продукцията си като не-ГМО, вярно предполагайки, че този трик ще им обезпечи повече консуматори – тези, които нищо не знаят за ГМО, само че са чували, че то е нещо неприятно. Този номер е прочут от доста от дълго време. Пример: плантация на източния бряг на Съединени американски щати популяризираше продукцията си (ябълки) по следния метод: „ Не съдържат мазнини “. Абсурдно е, нали? Толкова е разумно, едвам кажете, че в брашното не се съдържа хайвер.

Очевидно мнозина са полудели по актуалното демонизиране на дадени неща, че самото споменаване на неналичието им е задоволително, с цел да притегли вниманието.

Същото се случва и с ГМО.

3). (Оттук стартира всичко…) Отвратителната популярност на производителите на ГМО и пословично жестоката им политика.

Най-голямата компания-производител постоянно е била американската „ Монсанто “ (която към този момент не съществува под това име и през лятото на 2018 година стана част от европейски концерн).

Ето една причина светът да ненавижда ГМО – тъй като се създава от компании с неприятна популярност. Какво правеше „ Монсанто “ дълги години? Ето какво: продаваше, да вземем за пример, семена за царевица, но… те бяха обект на патент. Използвайки това, те принудиха фермерите да си купуват семена всяка година. Защото не разрешиха да се събират семена от царевицата – както се прави по света от хилядолетия. Беше неразрешено на стопаните да вземат семена от реколтата си и да ги употребяват за идната година, тъй като с доста пари и лобиране съумяха да нагодят закона за патентното право в Съединени американски щати по този начин, че това да се дефинира като нарушаване на патента. Да, колкото и неуместно да звучи, е реалност. Стотици фермери бяха подведени под правосъдна отговорност. Голяма част от тях завоюваха делата, само че задачата на „ Монсанто “ беше да сплаши останалите. Едно дело се точи с години, а това са разноски за юристи. Да не приказваме за нервите и страха. Компанията беше необикновено богата и наемаше някогашни военни, с цел да обикалят по фермите и да сплашват хората. Заради тези „ трикове “ фермерите просто си споделяха: „ Не ми трябват толкоз грижи, я печеля делото, я – не, кой знае, само че проблемите са обезпечени “.



Но натискът напълно не свършваше до такава степен. Фирмата изпращаше свои хора, с цел да ревизират реколтите за съществуване на техни семена, които, както казахме, са патентовани. Представете си следното стичане на събитията – духнал вятър или животно е закачило и пренесло семена от една равнища в прилежащата. Това са условия, които не могат да се управляват. След това хората на „ Монсанто “ намират поникнала царевица от техни семена в равнищата на фермер, който не ги е купил от тях. Макар и да са няколко стръка, те се хващаха за това и започваха правосъдни каузи, единствено и единствено да подвигат звук и да сплашват, демонстрирайки мощ и обстоятелството, че фермерите са притиснати в ъгъла… че корпорацията може да си прави каквото си изиска, с други думи, че е по-добре да си с тях, вместо против тях. А, в случай че не си им клиент, те одобряват, че си против тях. Доста първобитно мислене, само че свърши работа и елементарният фермер беше в действителност притиснат. Мнозина банкрутираха и изгубиха стопанствата си по този начин.

Да не забравяме, че „ Монсанто “ е бил главен производител на така наречен Agent Orange по време на Войната във Виетнам. Това е хербицид, който предизвиква окапване на листата на растенията, с цел да се разкрият позициите на виетнамските войски и техните бази. В следствие се оказа, че Agent Orange провокира рак и ужасяващи генетични промени, водещи до раждане на деца с увреждания генерации наред. Безброй доста американски бойци са потърпевши, както и голям брой цивилни виетнамци, чиито наследници към момента носят белезите на отровата.

Ясно ви е, че сходна компания не изпитва особени угризения и това приказва много къде и дали изобщо поставят граници, когато става дума за милиарди долари облага.

Имайки поради, че ТОВА е производителят на ГМО, по какъв начин мислите: дали хората гледат с положително око на продукцията им?

Освен това, друга причина ГМО да има неприятна популярност е неграмотността и алчността на дадени производители. Част от модифицираните организми са направени по този начин, че да понасят големи дози пестициди и хербициди. Което пък кара фермерите да ги тъпчат с тези токсини, с цел да си подсигурят количество на продукцията и дребен брак, тровейки потребителите по този метод.

*

Трябва да ни е ясно, че ГМО, както споменахме към този момент, може да изхрани човечеството. Именно това е и защитната теза на производителите на ГМО храни. Те споделят: не ни пречете, ние можем да изхраним света. Така е, могат. Но не го вършат. И не желаят да го създадат. Това е дребният колорит в тезата: мога, само че няма; по опциите ми е, само че не желая. Когато им изнася, споделят, че биха могли, с цел да защитят продукцията си. Но действително просто не желаят да го създадат. Биха предпочели да продават, с цел да печелят. Светът въпреки всичко познава случаи, в които една световноизвестна европейска корпорация е купувала земя в Африка, с цел да я огради и отреже достъпа на локалните до вода, с цел да може да им продава бутилирана. Моралът и бизнесът не вървят постоянно ръка за ръка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР