Много е важно абсолютната стойност на дохода на пенсионера да

...
Много е важно абсолютната стойност на дохода на пенсионера да
Коментари Харесай

Служебният кабинет длъжен да внесе бюджет и да запази стабилността

Много е значимо безспорната стойност на прихода на пенсионера да не спада. Това съобщи служебният финансов министър Валери Белчев в онлайн рубриката " Властта приказва " във Facebook.

Целта на служебното държавно управление е да продължат да заплащат същите средства за пенсионерите. Направено е предложение базовата пенсия да се увеличи на 370 лв., като остатъкът до актуалната ковид надбавка да бъде нова коронавирус надбавка - предлагането е да стане 60 лв., тъй че в случай че базовата пенсия стане 370, с надбавката тя отива на 430, посочи Белчев.

Той уточни, че не се възнамерява до края на годината да се вършат спомагателни излъчвания. Твърде евентуално е бюджетът да завърши уравновесен, само че с дребен остатък, сподели служебният финансов министър.

Пенсионна промяна служебното държавно управление не може да направи. Предвижда се минималната пенсия - 370 лв. плюс надбавки в границите на 60 лв. най-малко за първите 6 месеца, когато ще бъдат годни и коронавирус ограниченията.

За Бюджет 2022

Служебното държавно управление е длъжно да съблюдава стабилността на страната, а законът изисква МФ да внесе бюджет за идната година. Партиите имат платформи, разнообразни стремежи и проекти, само че нашата роля като длъжностен кабинет е да съблюдаваме закона и да държим стабилността. Ние сме длъжни да внесем проектобюджет, само че оттова нататък зависи от Народно събрание по какъв начин ще го модернизира, изясни Белчев.

За промени не можем да приказваме още един път от позицията на длъжностен кабинет. Това, което желаеме е приходите на българите да не спадат и да не страдат от придвижванията в стопанската система от качването на цените, сподели Белчев.

Инфлацията

Белчев посочи, че инфлацията тормози всички, само че тя не е чак толкоз висока. Вероятно темпът в границите на идващите няколко месеца ще бъде овладян и Белчев не чака шокова инфлация.

Не се възнамерява да бъде желан нов дълг. Лимитът, опцията да се тегли нов дълг е нещо от порядъка на 10-12 милиарда лева Планът е да бъде заложен таван, който да стига до самия предел. За проект служебното държавно управление не е предписание, само че би било рационално и обикновено да бъде планувана интернационална емисия.

Нека да не влизаме в спекулации за надбавките за пенсионерите. Има си разпределени правила - механизмът за компенсиране на пенсионерите си остава безусловно същият и няма да останат пенсионери без надбавки, увери Белчев.

За минималната работна заплата

Минималната заплата не е достатъчнa, 10 000 лв. също нямало да бъде достатъчнa. Трябва да се мисли и за работодателите, тъй като в случай че се вдигне прекомерно доста МРЗ, доста компании могат да банкрутират, уточни Белчев.

Според него това е една война и механизъм, който работи на правилото търсенето-предлагането. Белчев не може да отиде в едно дружество и да каже какъв брой би трябвало да се заплаща. Нека се погрижим бизнес климатът да бъде добър и оттова нататък взаимоотношенията са сред работодателите и служащите.

На него му се желае хората да имат по-високи минимални заплати, само че самият пазар не е подготвен за по-голямо нарастване.

Диференцираната минимална заплата е нещо, което би разбъркала системата съществено, би имало смисъл, само че процесът за подготовка на една такава система би лишила доста дълго време.

Данъците няма да бъдат увеличавани, увери Белчев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР