Много е трудно да се предскаже кога ще покрием критериите

...
Много е трудно да се предскаже кога ще покрием критериите
Коментари Харесай

Икономист: Мерките на правителството срещу спекулата са доста меки

Много е мъчно да се предскаже по кое време ще покрием критериите за влизане в еврозоната, тъй като се намираме в една невиждано непредсказуема интернационална среда. Основните мотори на инфлацията у нас са фактори от политиката на Европейската централна банка, борсовите цени на горивата и главните храни.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система.

Затова нашите държавни управления са с вързани ръце за битка с високите цени. 2025 или 26 година би трябвало да са по-вероятни и да сме успокоили ценовите нива.

Вицепремиерът Пеканов разнасяше едни забавни сметки, които оценяваха загубите за България на половин милиард евро годишно от невлизането ни в еврозоната. Според мен тези сметки са много нападателни. Това число му служи на политическите цели. Губим от обмяната на левове в евро и от неналичието на повишение на кредитния ни рейтинг.

Трети следващ месец следим закъснение на месечната инфлация. То още веднъж е външно, защото горивата поевтиняха.

Нашето държавно управление има доста малко принадлежности, с които може да въздейства върху инфлацията. Най-работещата мярка за крайния консуматор беше тази с отстъпката за горивата, само че пък тя беше на доста висока бюджетна цена, т.е. сме я платили посредством налози.

Притеснявам се, че в предизборния цикъл ще влезем в доста нападателна вълна на стопански популизъм. Най-вредната мярка за стопанската система е помощта в енергетиката - сега се дава на всички компании, без оглед на техните потребности и облаги. Според някои оценки бюджетното отражение е над милиард лв. месечно.

Очакванията за висока инфлация в Хърватия след приемането на еврото, не се състояха.

Механизмът, който държавното управление счита да ползва против спекулата е много мек. Това, което видях от техните ограничения е разбор на цялата верига на добавена стойност. Това чисто аналитично е забавно, само че не мисля, че е основа за някаква сериозна политика.

Понятието далавера няма ясна икономическа или законова формулировка.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР