Много е трудно човек да запази здрав разум, когато вижда

...
Много е трудно човек да запази здрав разум, когато вижда
Коментари Харесай

Психолог: Новините без истерия са важни, за да не изпадат хората в паника

Много е мъчно човек да резервира здрав разсъдък, когато вижда паникьосани хора към себе си. Тревожността се придвижва доста бързо от човек на човек и е нужно да бъде съхранено самообладанието и трезвата преценка на действителната обстановка. Това разяснява в ефира на Дарик доктор Николай Димитров, доцент по обществена логика на психиката в СУ „ Св. Климент Охридски “.

По мотив суматохата освен измежду българите поради ковид психологът акцентира какъв брой са значими посланията на властта в сходна спешна обстановка, само че и методът, по който медиите оповестяват новините.

„ Всеки човек, даже и в норма, когато попадне в обстановка, в която му липсва задоволително информация, той се води по реакцията на близките. Опасно става, когато един очевидно здравомислещ човек попадне в обстановка, в която има най-малко един човек с по-висока тревога от общоприетата – когато болести още някого или още двама-трима, тогава няма по какъв начин да останеш настрана от тази психическа болест ", изясни общественият психолог.

Притеснява ме, че постоянно в покрайнината ни има най-малко по един малко по-тревожен човек, който предава тези трептения на близките, добави той.

Психологът означи и " неистеричната и обрана " интонация на поднасяне на новините в ефира на Дарик, които е чул на път за радиото. " Това е добър метод, тъй като множеството медии в България и изключително малките екрани показват новините в последно време с фокус върху шоуто ", разяснява още Николай Димитров.

По принцип в спешна обстановка човек е податлив да мисли повече за своето персонално избавление и това е разумна реакция. „ Знаете, че най-вече жертви в под паника епизоди има от погазване, а не толкоз от действителния проблем, провокирал суматохата, тъй като всеки се стреми да се избави “, означи още психологът.

„ Много е значимо тогава да има някой със здрав разсъдък. Опасявам се обаче, че сега властта ни някакси не демонстрира задоволително здрав разсъдък и се впуска по това течение на суматохата, в това число в случай че щете с този епизод със свалянето на журналистката от в. „ Труд “ от самолета за Гърция, поради това че кихала “, разяснява още доцент Николай Димитров.

По-скоро човек в такава обстановка би трябвало да резервира хладнокръвие, да си даде ясна сметка какво е значимо за него, по какъв начин да защищити най-много душeвността си, с цел да може по-късно да бъде потребен за физиката си, пък и за най-близките си, посъветва още психологът. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР