Много е разочароващо, но България е с най-лошото класиране в

...
Много е разочароващо, но България е с най-лошото класиране в
Коментари Харесай

Репортери без граници: В България всичко може да се случи на един журналист, ситуацията е ужасна

Много е разочароващо, само че България е с най-лошото класиране в Европейски Съюз по независимост на словото. Какъв абсурд. Преди 10 години страната ви е била на 35 място. Ситуацията за публицистите в България е просто ужасна сега. Това сподели Паулин Мебел от „ Репортери без граници “ по БТВ. Организацията подрежда България на 109 място по независимост на словото.
Проблемът тук е неповторим по своята същина. Тук има проблем на концентрацията на медийна власт в ръцете на един човек. 90 на 100 от разпространяването на вестниците зависи от едни човек. Тези медии не се употребяват за журналистически цели, а за агитация. Последствията са за цялото общество. Има чувство, че всичко може да се случи на един публицист. Той може принудително да бъде отстранен от работа, без да го заслужава.

Методологията на класирането е доста характерна. Изпращаме анкетни въпроси към разнообразни публицисти. Те се сменят. Някои хора не дават отговор на въпросите. Това са постоянно локални публицисти, които усещат на гърба си обстановката. Ние сме загрижени за Полша и Унгария-там ситуацията е също зле, само че са по-добре от България. Въпреки съществуването на държавни медии, продължава да се наслагва чувството, че не може да се обезпечи достоверна информация в страната. И че е доста мъчно да си проверяващ публицист.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР