„Много е противоречива информацията за плащанията на Полша. „Ройтерс” преди

...
„Много е противоречива информацията за плащанията на Полша. „Ройтерс” преди
Коментари Харесай

Николай Ангов, ПП: При най-лошия сценарий газът ще поскъпне 20%, без прекъсване на доставките

„ Много е спорна информацията за заплащанията на Полша. „ Ройтерс” преди седем часа бяха написали, че няма доставки. Не става въпрос за заплащането в рубли, а за прибавянето на едно в допълнение звено - медиатор по веригата и има трансакция, която не е транспарантна. Досега се плащаше в долари или евро - на който както му е контракта, и „ Газпромбанк” превалутираха вътрешно. Сега се желае откриването на сметка, през която към този момент по един по-неясен път се превалутира. Европа работи единно и всички вършим едно и също. Просто ние бяхме първите, които платиха”, съобщи пред Нова телевизия депутатът от Политическа партия Николай Ангов, който е и член на Комисията по енергетика в Народно събрание, разяснявайки опцията за техническа неточност при заплащането на доставките за газ от Русия.

По думите на Ангов в кратковременен проект, при най-лошия сюжет, може да има 20% скок на цената, без да се стигне до спиране на доставките.

„ България и Полша са със спрени доставки. И сега е задействан Механизмът за взаимност в Европейски Съюз, който споделя, че при сходна обстановка всеки ще оказва помощ. В момента взимаме газ главно от прилежащи страни – Гърция, Турция и малко от Румъния”, разяснява депутатът.

Според него българското ползване не е чак толкоз огромно.

„ Механизмът на Европейски Съюз гласи, че първо си оказваме помощ. И второ – купуваме дружно. Тоест в случай че обстановката остане такава, нямаме проблем, тъй като можем да купуваме от прилежащи страни на едни рационални цени. Ако обаче се утежни обстановката, и цяла Европа остане без газ – то лятото нямаме проблеми, тъй като можем да регазифицираме”.

„ Бившите ръководещи си фантазират всевъзможни далавери и се пробват да внушат в обществото, че нещо сходно се случва. Знаете, че ни бяха обвинили, че продаваме на ниска цена газ – то се оказа че купуваме. Това е някакъв разказ, в който се пробват да ни вкарат, в случай че имаше сходно нещо, то Прокуратурата, която чака единствено да откри нещо против нас – ще го намери”. по този начин Ангов разяснява думите на Делян Добрев от ГЕРБ, че „ когато има спекулация ръководещите са ястреби, а другояче са гълъби”.

По думите му Политическа партия е била основана като една балансираща партия, която да изкара българското общество от политическата рецесия.

„ Готови сме да платим политическата цена, с цел да пребъде България и да тръгне в една добра посока. Вчерашния ден ни завари в обстановка, в която Русия едностранно наруши контракта си за доставка на газ с нас. Същевременно ние сме една от двете страни в Европейски Съюз и НАТО, които не сме оказали помощ на Украйна, от каквато имат потребност. Ние към този момент бяхме в открита борба с Москва, която те започнаха, и най-нормалната стъпка беше да предприемем ответната реакция”, уточни той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР