Много е негативно учебници да се пишат от университетски преподаватели,

...
Много е негативно учебници да се пишат от университетски преподаватели,
Коментари Харесай

Историци предлагат учители, а не университетски преподаватели да пишат учебниците

Много е отрицателно учебници да се пишат от академични преподаватели, тъй като доцентите и професорите постоянно се опитваме да пишем комплицирано и да потвърдим, че знаем доста. Това съобщи на конференция в Българска телеграфна агенция проф. Нина Дюлгерова - учител във ВСУ " Черноризец Храбър " и ЮЗУ " Неофит Рилски ", във връзка проблема с представянето на комунистическия режим в учебниците по история за 10 клас.

Тя изрази мнение, че учебници не би трябвало да се пишат от висшия преподавателски състав и даде образец с Германия, където това се прави от учителите благодарение на методист от университета, защото връзката на учениците е точно със своите учители. Според Дюлгерова е парадоксално, че комисиите, които правят оценка образователното наличие, са формирани от асистенти на професорите, които са създатели на въпросните учебници.

От своя страна Николай Поппетров - историк и създател в учебника по история на " Булвест 2000 " за 10 клас, съобщи, че за учебници се приказва от 30 години и резултат няма. Той уточни, че не възприема " анти " позициите, защото от тях не излиза нищо изобретателно - в това число от " антикомунизма ".

Според Поппетров е хубаво, че има социална настройка по въпроса, само че това не било гаранция за спор. По негови думи просветителният министър Красимир Вълчев не може да има мнение по образователното наличие, тъй като той не е историк, а политик.

Историкът изрази изненадата си от изказванието, че комисията за оценка на учебниците е некомпетентна, защото тя е била определена точно от МОН. Той прикани просветното министерство да престане да се извинява и пост фактум да изяснява, че казусът с учебниците, грешките на матурите и така нататък са пристигнали от другаде. Те идват от вътрешната страна, безапелационен бе той.

Поппетров акцентира, че не би трябвало да се пропуща и фактът, че има скрита просветителна политика. Има хиляди способи да втълпиш нещо на един човек, без да го впишеш в учебниците, съобщи историкът.

Той предложи учебниците да се пишат без хонорар, прогнозирайки, че евентуално мнението му ще бъде квалифицирано като " трагично ". Според него обаче вид е това да се вписва в научната препоръка, а не да се получават средства в подмяна. Той се съгласи с проф. Дюлгерова, че би било по-добре учебниците да се пишат от учители.

Според Поппетров диалогът за учебниците не може да бъде на академично равнище - той би трябвало да е публичен и да премине от сферата на академизма към сферата на необятната гласност.

По негови думи казусът за подбора и интерпретирането е честен, само че липсва система за морални наказания.

Поппетров бе безапелационен, че е нужен спор по въпроса, защото сега няма научна рецензия и всеки написа каквото си желае. Много постоянно хора от напълно инцидентни позиции постановат превратни отзиви, уточни той, допълвайки, че виновността за това е на колегията, която не реагира и липсва спор.

Другият значителен проблем съгласно него е неналичието на умеене да се написа за необятната аудитория.

" Историята е нюансирана. На децата би трябвало да се сервира нещо систематизирано, уравновесено, с превес на най-важното ", изясни историкът. Според него за задачата са нужни спор, явен взор и чисти намерения.

Припомняме, на 21 юни стана ясно, че е почнала петиция против подмяната на истината за комунизма в учебниците. Тя е адресирана до министър-председателя Бойко Борисов и до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Ден по-късно от Съюз на демократичните сили показаха възмущението си от метода, по който е показан комунистическия режим в някои от препоръчаните учебници по история за 10 клас.

Бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов също възнегодува против " скандалния опит за замяна на истината за комунистическия режим " в новите учебници.

От " Демократична България " също бяха възмутени от операциите за комунизма в учебниците.

Преди дни пък стана ясно, че от МОН са реагирали изпратили рекомендации на издателствата за учебниците по история.

От Вътрешна македонска революционна организация също излязоха с позиция по въпроса, заявявайки поддръжка с решението на просветния министър. Те оповестиха, че не желаят децата да учат, че Ахмед Доган е български академик. По-късно денем от издателство " Просвета " отхвърлиха сходни изказвания.

Преди дни просветителният министър Красимир Вълчев съобщи, че е нужна смяна в процедурата по одобрение на учебниците. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР