Много е лесно да се предлагат облаги, които трябва да

...
Много е лесно да се предлагат облаги, които трябва да
Коментари Харесай

Експерти: Недомислица е предложението на ВМРО за непушачите

" Много е елементарно да се оферират облаги, които би трябвало да ги платят работодателите, всякаква логичност липсва да се стимулира едно държание с заплатен годишен отпуск. Целта е да се отнеме вниманието от по-важни проблеми ".

Така счита Добрин Иванов, изпълнителен шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Така той разяснява за " Денят ON AIR " предлагането на Вътрешна македонска революционна организация за 2 дни повече заплатен годишен отпуск за непушачите.

Според него, сходни привички на работещиъе нямат директна връзка с трудовите им такива. Категориите " пушач " и " непушач " са прекомерно относителни, изясни Иванов подозренията си в предлагането.

По думите на финансовия специалист Мика Зайкова, която също разяснява концепцията, самият министър председател бил сюрпризиран от предлагането на Вътрешна македонска революционна организация.

Трябва да се направи оценка на въздействието, преди предложенията да влизат в пленарна зала, напомни тя.

" Има пушачи, които пушат по 1-2 цигари и те не излизат през 15 мин. Ако задачата е да накараш пушачите да не пушат няма да стане. Това е недомислица, нещо казано и скалъпено небрежно ", акцентира тя.

За нея, концепцията също е похищение на вниманието от по-наболели проблеми, като да вземем за пример водната рецесия в страната, за предотвратяването на която през годините управляващите не са взели съответни ограничения.

Според воеводите пушачите излизали да пушат отвън работните пространства и по този начин си осигурявали спомагателна нерегламентирана отмора. Затова непушачите трябвало да бъдат подтиквани, тъй като били поставяни в дискриминационни условия по отношение на феновете на тютюна.

С това се опитваме да допълним тази тотална възбрана за тютюнопушене на публични места, изясни Александър Сиди.

От мярката ще могат да се възползват и пушачите, стига да не палят цигара на работното място, а след работа.

Двамата специалисти разясниха и други настоящи въпроси, като заплащането на болничните на работещите, което докара до разгорещени диспути.

" Голямата част от ограниченията за болничните, които се оферират е за контрола върху тях. Трябва да бъде оценено въздействието. Оказва се, че анализът признава, че има проблем с болничните ", смята Иванов.

Според него в този момент не се ползва никакъв надзор.

Зайкова призна, че има и подправени болнични, само че не скри, че българинът постоянно е болен и без достъп до качествено опазване на здравето. Особено мъчителен е този проблем в дребните обитаеми места, подсети тя.

Основното нещо, което би трябвало да се направи, е ефикасен надзор за болничните ", уточни още Зайкова.

Припомняме, че концепцията първият ден от болничните да не се заплаща беше показана след среща сред ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

На 19 ноември министър председателят Бойко Борисов съобщи, че първият ден от болничните остава заплатен от работодателя. Въпреки обещанието му обаче КТ " Подкрепа " и КНСБ бяха безапелационни, че няма да се откажат от митинга.

От синдикатите оферират работодателите да заплащат първите пет дни на болничния. Правителството предлага работодателите да заплащат не повече от 15 дни болнични в годината.

Междувременно работодателите излязоха с позиция, че не желаят да заплащат първите три дни от болничния. Според тях държавното управление цели да резервира статуквото.

След това от КНСБ обявиха, че дългите болнични усилват разноските на работодателите. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР