Много е балканско това, което става във Великобритания. (Със) сделка,

...
Много е балканско това, което става във Великобритания. (Със) сделка,
Коментари Харесай

Цитат на деня: Ние се европеизираме, британците се балканизират

" Много е балканско това, което става във Англия. (Със) договорка, без договорка, мека граница, твърда граница, няма съглашение. Това са Балканите! Като босненския парламент е. Докато ние опитваме да се европеизираме, те се балканизират. "

Това споделя в изявление за " Гардиън " албанският министър председател Еди Рама. В текста, оповестен дни преди началото на разискванията сред европейски представители дали Албания и Северна Македония да получат дата за началото на договаряния с Европейския съюз, той разяснява вътрешнополитическата обстановка в страната си и вероятностите пред евроинтеграцията ѝ.

" Изглежда сме прокълнати. Когато Европейски Съюз беше добър, ние бяхме неприятни. Сега, когато ставаме по-добри, Европейски Съюз има проблеми, " споделя той. Премиерът показва и терзание по какъв начин ще наподобява Европейски Съюз по времето, когато Албания най-накрая се причисли към съюза.

Еврокомисията предложи на Албания и Северна Македония да бъде препоръчано начало на договарянията, само че дали това ще се случи на Европейския съвет този месец, е под въпрос. Франция е скептична за такава стъпка, а немският Бундестаг предходната седмица не поддържа резолюция, която би дала опция на държавното управление да я утвърди.

" Бяхме Северна Корея в Европа "

" Гардиън " в това време напомня, че предходната година на срещата на върха в София през май " неконвенционалният министър председател " Рама влезе в изострен спор с френския президент Еманюел Макрон за периодите, в които би трябвало да се случи евроинтеграцията на Западните Балкани. Вестникът отбелязва, че интернационалната поддръжка за премера е намаляла поради усещането, че битката му с проведената престъпност е единствено козметична. Малцина са неутралните наблюдаващи, които имат вяра, че Демократическата партия, главната опозиционна мощ, не е белязана от същите кавги за пазаруване на гласове и връзки с проведената престъпност, в каквито немският таблоид " Билд " неотдавна замеси ръководещите.

" Бяхме Северна Корея в Европа, " продължава Рама. " Бяхме изолирани от Запада и изолирани от Изтока. Имахме най-жестокия комунистически режим. Затова в този момент сме толкоз проамерикански, пронатовски, проевропейски насочени... Имаме най-проевропейските мюсюлмани в света.. Мога да ви кажа, че единствено Меркел го схваща изцяло. Израснала е в комунистическа страна. "

Самият Рама, против който уличните митинги не престават (и от време на време приключват с насилие) месеци наред, признава, че Тирана има проблеми с корупцията и престъпността, само че упорства, че държавното управление прави стъпки за битка с тях.

Заради безредиците предходната седмица президентът Илир Мета, бивш съдружник на Рама, разгласи, че ще отсрочи локалните избори, до момента планувани за 30 юни, с цел да не ескалира насилието. Според Рама обаче те ще се състоят по график.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР