Много добре е, че 14 месеца след началото на войната

...
Много добре е, че 14 месеца след началото на войната
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Китай трябва да повлияе на Русия за спиране на войната

Много добре е, че 14 месеца след началото на войната в Украйна китайският президент Си Цзинпин се обади на украинския президент Володимир Зеленски, съобщи през днешния ден ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на взаимна конференция с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел.

По нейните думи Китай безспорно има въздействие над съветския президент Владимир Путин.

Като част от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, Китай има отговорността да направи по този начин, че Русия да приключи войната. Трябва да работим на основата на предлагането за мир на президента Зеленски, добави Фон дер Лайен. Ще продължим да призовавмаме Пекин да се въздържа да поддържа войната, добави тя.

Председателят на Европейска комисия уточни, че е належащо Европейски Съюз да ограничи икономическата си взаимозависимост от Китай, да вземем за пример при вноса на първични материали.

Според нея Европейски Съюз планува да вкара наблюдаване над европейските вложения в азиатската страна, както и да отбрани износа на технологии, които по-нататък може да се окажат решаващи за постигането или задържането на военно предимство.

Всеки кротичък проект за Украйна би трябвало да се основава на Устава на Организация на обединените нации, единствено Украйна може да реши по кое време са вероятни договаряния, посочи Шарл Мишел. По неговите думи, откакто през октомври Европейска комисия даде оценка за готовността на Киев за начало на договаряния за присъединение към Европейски Съюз, той ще сложи въпроса пред Европейския съвет.

Фон дер Лайен заяви, че страните от Европейски Съюз разискват опцията да лимитират износа на артикули, които се следи, че в нарушаване на глобите доближават Русия. Тя посочи, че в последните месеци се вижда изразителен растеж на износа на някои европейски артикули към страни отвън Европейски Съюз.

Председателят на Европейска комисия разясни, че 60 на 100 от украинския аграрни експорт се реализира по сухопътната мрежа, а останалите 40 на 100 се транспортират през Черно море. Фон дер Лайен означи, че Русия непрекъснато се пробва да блокира морския път.

По мотив изборите в Турция Фон дер Лайен и Мишел показаха удовлетворение от високата изборна интензивност. Това е добра вест и демонстрира, че турските жители упражняват правата си и ценят демократичните институции, съобщи Фон дер Лайен. Следим доста деликатно, би трябвало да изчакаме резултатите от втория тур, добави тя, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР