Много често виждам хора, които тренират за първи път или

...
Много често виждам хора, които тренират за първи път или
Коментари Харесай

10 прости правила за начинаещи във фитнеса

Много постоянно виждам хора, които упражняват за първи път или са начинаещи във фитнеса.

И както множеството нови фенове, тези хора стартират да копират свои другари или трениращите към тях, което е доста неверно и нездравословно за тях.

Ако неотдавна сте фитнес запалянко, предлагам ви да не рискувате здравето си, а да спазвате идващите 10 съвета за безвредни тренировки.

1. Не копирайте другите

Не копирайте тренировките на най-известните културисти от списанията и не повтаряйте упражненията на напредналите във вашия фитнес. Тези подготвителни стратегии са за хора с богата фитнес просвета и дълготраен опит. Не са за начинаещи.

2. Планирайте авансово тренировките си

Най-добре е да започнете с 3 тренировки седмично, като в една тренирайте всички мускулни групи (1 упражнение за всяка мускулна група).

3. Поставете си реалистични цели

Всички знаем, че няма по какъв начин за 2 месеца да се сдобиете с тялото, което желаете. Този спорт изисква неизменност и воля, добра храна и задоволително отмора.

4. При опция ползвате услугите на експерт

Ако това е първото ви влизане във фитнес в миналото, то най-вероятно нямате концепция какво би трябвало да вършиме. Вместо да гадаете, потърсете помощта на фитнес треньор, който да ви научи на базисните неща (правилна техника, вярно дишане, какви и по какъв брой извършения да вършиме и т.н.).

5. Ценете времето си

Често срещам хора, които, вместо да упражняват, идват в залата, с цел да си приказват или просто да се мотаят. Но тренировката ви не е времето от деня, през което да се социализирате. Влезте в залата, свършете си работата и по-късно към този момент излезте с другари.

 10 елементарни правила за начинаещи във фитнеса

6. Съсредоточете се върху осъществяването на упражненията

Не подценявайте вярната техника при осъществяване на упражненията, тъй като рискувате да си навлечете неприятни травми. Изпълнявайте всяко упражнение постепенно и технично, без да се натоварвате до оптималните ви благоприятни условия. В началото по-важно е да заучите вярното осъществяване.

7. Съревновавайте се само със себе си

Никога не се съпоставяме с другите хора, тъй като всеки има своите генетични заложби. Сравнявайте се само със вчерашното си Аз.

8. Започнете от малко към огромно натоварване

Много начинаещи във фитнеса се хвърлят на дълбокото и употребяват най-тежките и комплицирани фитнес способи и правила. Като новак заложете на обичайна пирамида (а не обратната). При начинаещите се реализира хипертрофия (увеличаване размера на мускулите), даже при натоварване 50-60% от оптималното. Затова не е нужно да се напъвате през цялото време.

9. Правете кардио занимания

Задължително завършвайте всяка подготовка с кардио. Така развивате нервната система и подготвяте сърцето и дробовете за по-големите натоварвания, които ви предстоят.

10. Хранете се здравословно

На 10-то, само че не и на последно място по значимост, е храната. Колкото и да сте прецизни в тренировките, без уравновесено построен хранителен режим сте за на никое място. Ако храненето не е съобразено с фитнеса, няма да възстановявате натоварена мускулатура и ще се чувствате постоянно изморени.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР