Много бързо откликнахме на апела за помощ от страна на

...
Много бързо откликнахме на апела за помощ от страна на
Коментари Харесай

Изнасяме ток за Северна Македония

Много бързо откликнахме на апела за помощ от страна на Република Северна Македония за решение на провокациите, които стоят пред страната в бранша на енергетиката. Обсъдихме съответни благоприятни условия за електрическата енергия и преноса на природен газ – както за потребностите на промишлеността, по този начин и за битовите консуматори на РСМ.

Това съобщи на взаимен брифинг с премиера на РСМ Димитър Ковачевски министър председателят Гълъб Донев.

Двамата са разискали доставката на електричество за застраховане на потребностите на бизнеса на фона на международната енергийна рецесия.

Днес при диалозите, които организирахме, двамата потвърдихме още веднъж положителната оценка, която имаме за основаните предпоставки за позитивно развиване на разговора сред нашите две страни и това, че ще работим поредно за задълбочаване на градивното съдействие във всички области от съвместен интерес, като ще се стремим да обхванем и всички области, които включва Договорът за добросъседство и съдействие сред Република България и районен съд Македония, акцентира от своя страна служебният министър председател Гълъб Донев.

Той уточни, че за интервала до 31 март 2023 година е контрактувано да бъде изнасяна към 200 мегаватчаса базова електрическа енергия. По думите му ще бъдат реализирани и договорености за депозиране на природен газ в „ Чирен ”, тъй че районен съд Македония да може да се възползва от присъединяване си в терминала в Александруполис.

Така доставките на полутечен газ ще могат да бъдат по-балансирани без страната да изпитва спомагателни компликации, безапелационен е българският министър председател.

Основната тематика, по която разговаряхме с премиера Донев и неговата делегация,  беше енергийната рецесия, която раздруса всички стопански системи по света. Ако преди две години се борехме с пандемията от COVID-19, която блокира света, и с дефицита на ваксини – в този момент се борим с дефицита на електричество и скъпи енергоносители, които носят огромни проблеми както за жителите, по този начин и за бизнеса, уточни Димитър Ковачевски.

По думите му е контрактувана доставката на електричество, които да обезпечат потребностите на бизнеса.

За задачата ще бъде образувана работна група, формирана от специалисти от министерствата на енергетиката и стопанската система на нашите две страни. Те ще обсъдят техническите параметри за доставките на електричество, потенциала и цените, които ще бъдат избрани според законодателството на Република България и това на РСМ, уточни северномакедонският министър председател.

От казаното от Ковачевски стана ясно, че двамата министър председатели са говорили и за опциите на газохранилището „ Чирен ”.

Премиерът на РСМ  изрази и вяра, че в рамките от две седмици ще има решение и за Скопие, и за София, както и за бизнеса и за битовите консуматори.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР