Много български семейства не могат нито да отидат на планираното

...
Много български семейства не могат нито да отидат на планираното
Коментари Харесай

Корона кризата проваля запазени почивки и екскурзии на 320 000 българи

Много български фамилии не могат нито да отидат на плануваното странствуване в чужбина, нито да си върнат парите, които към този момент са предплатили.  Става дума за 320 000 резервации, провалени от пандемията Коронавирус 19. Това са данни, оповестени от обединяването " Бъдеще за туризма " във вторник. Тогава пред Министерски съвет се събраха на митинг туроператори и туристически сътрудници, чийто бизнес все по-сериозно закъсва поради корона ограничавания по света и у нас. Те желаеха диалог персонално с премиера, с цел да му обяснят, че са на ръба на оцеляването, а управляващите ги подценяват. Новият отраслов министър Марияна Николова им даде обещание среща, само че идната седмица. Темата въобще не е за подценяване, тъй като към митингите на недоволните  туристически компании скоро могат да се причислят и техните стотици хиляди клиенти, които още преди месеци са си резервирали екскурзии и ваканции зад граница, а заради многочислените премеждия, основани от ковид, не могат и до през днешния ден да осъществят пътуванията си. 

Фирмите упорстват да получат помощ от страната в размер на близо 150 млн. лева, с цел да могат да се разплатят със своите клиенти, чиито екскурзии са се провалили от началото на годината. Искат и удължение на периода, в който са длъжни да върнат парите. Те предизвестяват, че в случай че стигнат до банкрут, клиентите им няма да получат нищо. 

Преди месец Николина Ангелкова , тогава към момента отраслов министър,  обяви, че от въвеждането на изключителното състояние на 13 март до 1 юни към 300 000 българи имат резервации, които коронаограниченията провалят.  За този интервал туроператорите вече бяха натрупали големи отговорности към своите клиенти поради анулирани пътувания -  250 млн. лв.. Сега сумата се е нараснала, така като  в това време са направени още резервации, а доста страни отново  стягат рестриктивните мерки за туристи. 

 

Кеш или ваучер

За да устоят туроператорите в сложните времена на затворени граници и отменени полети поради пандемията, с първия пакет антикризисни ограничения им бе разрешено да отсрочат връщането на пари на клиентите и да ги убеждават вместо кеш да вземат като отплата ваучери, с които след време да могат да платят друга почивки или ексурзии.

Но предстоящото отшумяване на пандемията не се състоя, доста страни към този момент приказват за нова вълна на Коронавирус 19, туризмът остава в капан и все повече фирми, заети в този бранш, непреклонно се насочат към банкрут. 

" Очакваме от премиера ограничения за попречване на всеобщите банкрути на туроператори ", изясни пред БНР Емил Абазов от обединението  “Бъдеще за туризма “.  “Чухме много неща от новия министър Марияна Николова, които  ни вдъхват доза оптимизъм. Но въпреки това с министър Ангелкова също имахме много градивни срещи, а  крайна сметка нищо не се случи “, коментира  Абазов. 

„ Вече сме го обяснявали това доста пъти - преди пандемията започнаха ранни записвания, клиентите подадоха при нас едни средства, които ние нормално прехвърляме главно към хотели в чужбина, към самолетни компании. След като се оказа, че туристическият сезон се проваля, хотелите и самолетните компании споделиха – няма по какъв начин да ви върнем парите, само че ще ви дадем в подмяна ваучери на същата стойност, които може да се употребява в бъдеще. Повечето клиенти демонстрират схващане и одобряват ваучери, други обаче си желаят парите, а ние ги нямаме. И тази обстановка продължава към този момент пети месец “, посочи Абазов. 

Нито Ангелкова, нито новата министърка, която и до момента като вицепремиер отговаряше за туризма, са съобщавали неотдавна какъв брой души са се възползвали от опцията ваучери, колко си желаят назад парите и какъв брой са ги получили.

 

Кой на кого

" Туроператорите, които вършат произлязъл туризъм, дължат парите на своите клиенти ", смята  Румен Драганов , ръководител на Института за разбори и оценки в туризма и член на Националния ръб по туризъм. Става дума за организациите, които  провеждат пътувания в чужбина, като обезпечават превоз, нощувки, храна и други услуги.

„ Тези 320 000 българи са доверили парите си на туроператорите, с цел да получат туристическа услуга. В случай, че не я получат, са длъжни да върнат парите съгласно Закона за туризма и директивите на Европейски Съюз “, съобщи Румен Драганов. Дори да не са си получили парите, които са превели на хотели, авио- или автобусни компании, тези компании би трябвало да възстановят на своите клиенти сумите за провалените почивки и след това да претендират да  вземат парите,  които са превели на хотели и превозвачи, изясни Драганов.

" Няма контракт с хотел, в който да написа, че турагенцията поема загубите, ако пътуването не се реализира и нощувките се анулират. Ако има такива клаузи, те са оскъдни по Закона за отговорностите и договорите “, безапелационен е специалистът.  Според него не може агенциите да желаят страната, т.е. данъкоплатците, да им покриват такива вземания с помощи. Туроператорите имат право да желаят грантови схеми, само че не с цел да връщат събраните суми за провалени пътувания, а с цел да разполагат със средства да продължат бизнеса си, счита Драганов. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР