Много български граждани трябваше да се простят с надеждите си

...
Много български граждани трябваше да се простят с надеждите си
Коментари Харесай

Изгубените надежди на българските граждани и частният съд на кипърския инвеститор Харис Кунтурис

Много български жители трябваше да се простят с очакванията си за дом, откакто попаднаха в скица за източване на банки и ловко провокирани банкрути от кипърския строителен “предприемач” Харис Кунтурис.

Първоначално, всичко наподобява обикновено – обещания от Кунтурис да построи прелестни комплекси във “Витоша Вец Симеоново”. Българите, мечтаещи да се снабдят с жилище елементарно се поддават и купуват на “зелено”.

После за жалост, нещата се трансформират. В България, кипърецът Кунтурис работи по една и съща скица, а обява във в. Банкер от 27.07.2018 година хвърля бегла визия по какъв начин става това. В материала е изнесена информация за поредност от съмнителни покупко-продажби сред разнообразни сдружения на Кунтурис, вследствие на което три от компаниите му банкрутират, като оставят неизплатени отговорности към банки и кредитори в колосалния размер от над 120 милиона лв..

В последната година, в Софийски градски съд тече нова правосъдна сага, обвързвана с банкрута на още едно сдружение на Кунтурис - „ Каппа БГ” ЕООД. Покрай каскадата от правосъдни каузи, свързани с производството по неплатежоспособност изплуваха редица притеснителни елементи за кредитори, дейности по отношение на банки, само че най-много – за явна обязаност сред трибунал и Харис Кунтурис, довели до увреждане на действителните кредитори на банкрутиралото сдружение.

С предписание от 19.10.2016 година по гр. дело № 52772/2016 година по разказа на Софийски областен съд е публикуван изпълнителен лист в интерес на „ Банка Пиреос България” АД против длъжника „ Каппа БГ” ЕООД за сумата от 2 471 000 лева Длъжникът „ Каппа БГ'' ЕООД до 14.08.2014 година е еднолична благосъстоятелност на Харис Кунтурис, който също по този начин съставлява сдружението.

На тази дата Кунтурис продава дяловете си на следено от него кипърско сдружение „ Рек Фотоволтаик Лимитед”, като остава шеф на „ Каппа БГ”.

В този миг в сагата се появява ново действашо лице - кипърското сдружение „ Берстич Трейдинг Лимитид”, което се показва като заемодател на „ Каппа БГ” ЕООД с взимане в размер на 3,5 милиона лв..

Кипърското сдружение се легитимира като заемодател на съображение арбитражно Решение от 06.03.2017 по арбитражно дело № 9/2016, постановено от никому незнайния арбитраж към „ Сдружение на положителните адвокатски практики”- гр. София.

Изборът точно на този арбитраж поражда нова порция от съществени подозрения, тъй като този арбитраж е основан и ръководен от персоналния юрист на Харис Кунтурис - юрист Румен Аспарухов Димитров. Самото взимане, колкото и необикновено да звучи, е добито посредством цесия от... Харис Кунтурис!

Същата тази скица е добре позната на Кунтурис и е сполучливо приложена при друго негово сдружение „ Байсел Риъл Истейт Еджънт.” ООД с дълг от 102 000 000, за който скръбен случай писа в. Банкер.

Притеснително е, че на никого не прави усещане, по какъв начин Кунтурис дава заеми самичък на себе си – освен това в големи размери:

- 12 000 000 лв. заем от сдружението му “Байсел риъл естейт ейджънт” ООД

- 2 283 586 лв. взимане от “Каппа България”

Тези заеми Кунтурис в никакъв случай не връща, а скоро сдруженията му, останали без средства - афишират банкрут!

По-тъжното е, че десетките български фамилии, вложили спестяванията си и закупили жилища от Кунтурис, няма да могат да си ги получат. За сметка на това обаче, неотдавна Кунтурис се похвали като притежател на суперлуксозен парцел в Бояна на стойност 4 млн евро, за който „ Ню Йорк Таймс” писа в обзорна публикация за пазара на недвижими парцели в Източна Европа.

Автор: Васил Николов
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР