Много българи в Лондон се срещнаха с президента Румен Радев

...
Много българи в Лондон се срещнаха с президента Румен Радев
Коментари Харесай

Президентът Радев към българските студенти в Лондон: Разчитаме към нас да се върне интелектуалният капитал

Много българи в Лондон се срещнаха с президента Румен Радев и първата дама. Държавният глава увери българската общественост, че се поставят старания да се откри удобно решение за статута им в обединеното кралство след Брекзит. В Лондон президентът беше посрещнат пред посолството от протестиращи българи и получи подписка, която е изпращана и в Брюксел, съобщи БТВ.

В обединеното кралство има близо 90 хиляди сънародници, от тях 85% работят и не натоварват английската осигурителна система. Радев ги прикани да са задружни и по-често да се завръщат в Родината. Ето какво сподели той в обръщението си към тях:

„ Където и да вървя по света, упорствам наложително да се срещна с българите в тази страна. Такава среща поражда смесени усеща, има горест, че българският гений е заставен да търси реализация отвън България, само че и възприятие на горделивост от българи, които съумяват в предизвикателна и конкурентна среда. Вашият триумф е триумф за България. В световния свят стопанската система и вложенията нямат граници. Вие издигате името на България като страна, в която има хора, на които може да се разчита, с гений, умения и нюх към новото. Внушителна е нашата общественост и като трудова претовареност. Благодаря ви, че разбихте един мит, че идвате тук за обществени помощи, и давате добавена стойност и принос.

Внушителен е приносът на тези, които получават образованието си в английски университети. България има потребност от хора като вас – високо интелигентни, събрали опит и познания. Ние разчитаме към нас да се върне интелектуалният капитал. Вие носите освен знания, само че един различен модел публични връзки. Вашият престой значи да се знае що е то ефикасни транспарантни виновни и отчетни институции, които не ни доближават в известна степен в България.

Брекзит вълнува и вас, и вашите родственици и другари, имам вяра, че ще се откри удобно решение вашите права да не бъдат ощетени. Вярвам, че ще се получи този наложителен статут за уседналост. От посланика знам, че има стратегия за съвещания при нужда. За мен е значимо, че сте тук доста хора, значимо е за нашата общественост да бъде сплотена.

България е там, където има българска тирада, български дух и традиция. Българската страна ще продължи да ви поддържа, тъй че нашата работа и учене тук да бъдат ефикасни и потребни за България. Да не забравяте за България в никакъв случай и повече да се връщате в България ”, съобщи в словото си президентът.

Президентът Румен Радев дойде на посещаване в Обединеното кралство по покана на кралица Елизабет II. Аудиенцията в Бъкингамския замък е днес по обед.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР