Много българи емигрират, вярвайки, че могат да създадат по-добър живот

...
Много българи емигрират, вярвайки, че могат да създадат по-добър живот
Коментари Харесай

Известни личности, за които може би знаехте, а може би не знаехте, че са българи

Много българи емигрират, вярвайки, че могат да основат по-добър живот в чужбина. Някои от тези хора съумяват и стават световноизвестни – или с персоналните си качества, или с изобретенията и работата си. Може би познавате някои от тях, само че не знаете, че са българи. Прочетете, с цел да разберете за кого приказваме.

Спартак

Известен с това, че е гладиаторът, виновен за най-голямото въстание на плебеи в историята на Римската империя, произходът на Спартак е по-малко прочут. Историците считат, че той е част от тракийските племена (беси, маеди или гети), античните предшественици на днешните българи, живели в днешна Югозападна България. В Сандански, един от огромните градове в този район, има скулптура на Спартак.



Смъртта на Спартак от Херман Фогел, 1882 година

Стамен Григоров



Човекът поради който киселото мляко е такова, каквото го познаваме през днешния ден. Пръв проучил микрофлората на кисело мляко Стамен Григоров (1878 – 1945), студент по медицина в Женева. През 1905 година той разказва пръчковидната млечнокисела бактерия. През 1907 година тя е наречена Lactobacillus bulgaricus. През 1917 година Orla Jensen потвърждава, че при производството на кисело мляко с изключение на Lactobacillus bulgaricus вземат участие и коки (кълбовидни микроорганизми) наречени Streptococcus thermophilus. В България необятно е публикувано мнението, че киселото мляко е българско заради главната причина, че Стамен Григоров е разкрил Lactobacillus bulgaricus. Киселото мляко си е чиста проба БГ и си е наше и не си го даваме!

Ралица Василева

 

Ралица Василева работи 23 години в CNN, преди да напусне през 2014 година По време на кариерата си в интернационалните медии е интервюирала международни политици като Михаил Горбачов, Хенри Кисинджър, Ариел Шарон и други От 2015 година е шеф на отдел Чикаго на българската компания BiTelevision. Браво Ралица!

Джон Атанасов



Джон Атанасов, считан за откривател на първия електронен дигитален компютър, в действителност е от български генезис. Баща му Иван Атанасов е роден в село в Южна България. Джон Атанасов изобретява своя компютър през 30-те години на предишния век, до момента в който преподава в Щатския лицей на Айова, дружно със своя аспирант Клифърд Бери. През 1939 година е основан първообраз на компютъра Атанасов-Бери.

Силви Вартан



Силви Вартан е една от първите рок певици във Франция. Силви е родена през 1944 година в село Искрец, Софийско. Баща й е полубългарин, майка й е унгарка. Семейството й бяга във Франция от комунистическа България през 1952 година, където стартира нейната музикална и кино кариера.

Теодора Стефанова



Теодора Стефанова е родена в малко българско село. На 23 години тя е тежко ранена в автомобилна злополука и е в кома 10 дни. Когато се разсъни, тя сподели, че може да приказва с извънземни. Теодора се мести в Италия, където среща Силвио Берлускони, когато той е просто предприемач без политически желания. Тя му сподели, че ще стане министър-председател на Италия. Когато се оказва права, Силвио Берлускони стартира да я съветва по разнообразни тематики.

Кристо Явашев



Кристо и Жан-Клод са фамилна двойка, и двамата художници, създаващи модерни екологични творби на изкуството. Те са най-известни със своите планове, обгръщащи големи уеб сайтове по целия свят. Обектите, които са опаковали, включват Райхстага в Берлин и моста Пон Ньоф в Париж. Кристо е роден в Габрово, България и учи изкуства в София, само че в средата на 50-те години бяга от комунистическа Европа, с цел да се реалокира във Виена и малко по-късно в Париж, където среща бъдещата си брачна половинка Жан-Клод.

Марк Зукърбърг



В интернет се популяризират подправени вести, че Марк Зукърбърг е от български генезис. Новината цитира несъществуващо изявление на Зукърбърг за Associated Press, където той разкрива произхода си. Твърдението към момента може да се откри в доста уеб страници, само че не е правилно. Той е роден в Уайт Плейнс, Ню Йорк от родители американци.

Източник: theculturetrip.com

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР