Много аматьорско за един политик е да показва собствените си

...
Много аматьорско за един политик е да показва собствените си
Коментари Харесай

Росен Йорданов: Повечето политици говорят твърде много, но не умеят да слушат

Много аматьорско за един политик е да демонстрира личните си паники от това, че се е изправил да приказва пред аудиторията, съобщи в изявление за БГНЕС психологът Росен Йорданов.
„ Тази акция, като изключим рецесията с ковид, няма особени отлики с предходните. Няма изключително съзряване, върви се по същия път “, счита той за стартиралата предизборна акция и обществените изяви на претендентите.
Той акцентира, че нормално има два тактики, които човек подхваща, с цел да показа себе си – отбранителни и самодейни.
„ В тези избори доминират най-вече отбранителните. Дори и тези, които видимо наподобяват самодейни, имат отбранителен темперамент. „ Ние няма да ви излъжем “, „ Ние няма да сме като другите “, „ Ние ще махнем… “, само че какво ще вършим след това? Дефанзивните тактики целят да предпазят някого от имиджови вреди, а не да основават положително усещане. Човек основава положително усещане в политиката, когато притегли група хора към някаква действителна цел.

Не се срещнах с всички стратегии, само че в главните политически субекти аз не виждам стратегия. Виждам някакви ограничения, които се оферират, само че не стигат до своята последна цел. Не може да бъде цел да махнем някого, не може да бъде цел да създадем правосъдна промяна. Какво значи това? Как би трябвало да наподобява нашата правосъдна система? Как би изглеждала една работеща правосъдна промяна? Някой разказва ли тъкмо какво и за какво би трябвало да се случи? “, слага въпроса той.
 Николай Марков: Не имам вяра на политици, които даже единствено един път са ме лъгали Николай Марков: Не имам вяра на политици, които даже единствено един път са ме лъгали
" Не единствено в политиката, само че и в битието на нашия живот, който ви е предал единствено веднъж, ще ви предава до края на живота си. Това е основ...
На въпроса кой на кого от политическите водачи би трябвало да елементарни на наближаващия празник, Йорданов отговори: „ Повечето политици би трябвало да простят първо на себе си. Имам поради да излязат от позицията на външни обвинители и критикари, да бъдат малко по сензитивни към личните си дефекти и недостатъци, както и към проблемите, които самите те основават “.
Росен Йорданов е безапелационен, че голямата част от нещата, които се дават обещание от политиците, в действителност изискват сериозен политически консенсус от всички партии.
„ Няма по какъв начин една партия или предизборна коалиция да реши проблемите със правосъдната промяна, опазването на здравето, образованието. Нека да бъдем реалисти. В опазването на здравето проблемите не се вземат решение с години, поради лобистката система, която се сътвори там. Когато някой стартира да прави промяна, това засяха ползите на някое лоби и оттова и този „ звук “ в медиите. Няма по какъв начин една партия да го направи това нещо “, разяснява психологът.

За медийните изяви на кандидат-депутатите той счита: „ Не е задоволително просто да сложиш един костюм, безценен часовник и да си пуснеш брада. Не виждам изпитание да се учи по-внимателно невербалното показване, да подобриш отзивчивите си умения. Не желая да влизам в детайлности, с цел да не бъда упрекван в политически пристрастия, само че виждаме доста политици, които страдат от логорея. Те считат, че колкото повече думи кажат, по-чути ще бъдат. Това не е правилно. Повечето от тях не умеят да слушат “.
 Най-непростимите задължения на всичките ни политици Най-непростимите задължения на всичките ни политици
Обърнеш ли се към някой като политик в България, може да си е еднакво на засегнатост. И с право – когато заемаш последното място в к...
Колкото си по-нападателен, толкоз си по-успешен – това е различен метод, който доста от политиците употребяват, регистрира психологът и добавя: „ Това е изключително мощно изразено при някои новосформирани структури с екзотични имена. Колкото сме по-гневни, толкоз сме по-убедителни. Този мач обаче сме го играли от дълго време, а резултатът е явен. Такива обединения в никакъв случай не взимат сериозен дял. Причината е елементарна – с цел да предизвикаш доверие, ти би трябвало да излъчваш други качества “.
Според него в България сме развили избрана „ протестна просвета “, поради която доста от партиите получават огромно доверие, когато има митинги и по-късно имат не толкоз положително показване, когато дойдат изборите. Критикарският звук носи триумф, само че той е лимитиран, предизвестява той.

По думите му има и политици, които се показват надалеч по-добре в обществените си изяви. Едни поради персоналния си гений, а други поради положени старания да подобрят уменията си. „ Политиците би трябвало да бъдат спокойни, уверени и способени по време на дебатите “, поучава още той.
Има обаче и такива, които са отдавна в политическия живот на страната, само че не са създали никакви старания да подобрят представянето си пред аудиторията. „ Те излъчват сигнали посредством държанието си, посредством тялото си, посредством сигналите си, а не просто споделят думи. Всички се концентрират върху думите, само че има максима, че хората ще чуят 50% от това, което сте споделили, ще схванат 10% и ще запомнят 5%. Никога няма да не помнят по какъв начин сте изглеждали, по какъв начин сте се държали и какви усеща сте провокирали у тях “, безапелационен е Росен Йорданов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР