Много алпийски ски курорти бяха принудени да затворят пистите си

...
Много алпийски ски курорти бяха принудени да затворят пистите си
Коментари Харесай

Изменението на климата заплашва да затвори ски курорти

Много алпийски ски курорти бяха принудени да затворят пистите си заради липса на снеговалеж в края на декември и първите няколко дни на януари.

Алпите претърпяха рекордно високи температури по време на Коледа и Нова година, достигайки 20,9C (70F) в северозападна Швейцария, което ги принуди да затворят своите скатове по празниците, тъй като температурите бяха прекомерно високи, с цел да генерират неестествен сняг.

Топло време е причина за това, което чака ски промишлеността. Много курорти са наясно, че имат единствено две благоприятни условия: да затворят или да приспособяват своя бизнес модел, с цел да се оправят с възходящите климатични закани.

От швейцарските Алпи до Скалистите планини, курортите се борят с въздействието на изменението на климата, като се пробват да обезпечат задоволително снежна завивка и бързо да се приспособяват към изменящите се условия, като в същото време плануват по какъв начин наподобява тяхното бъдеще в един затоплящ се свят.

Изменението на климата трансформира карането на ски в застрашено развлечение. Ски сезоните стават по-кратки и склоновете стават зелени с повишението на температурите. Обилните превалявания в алпийските курорти способстваха за топенето на снега и кишата .

" В курортите с ниска надморска височина в Европа дълбочината на снега понижава с 3-4 см (1,2-1,6 инча) на всеки 10 години ", казва Мари Кавит, откривател на климата в Католическия университет в Лувен в Белгия, предава  BBC .

Според проучване от 2017 г. на Института за проучване на снега и лавините, Алпите могат да изгубят до 70% от снежната си завивка до 2100 година, в случай че световните температури се покачат в сходство с нормалния бизнес. Понастоящем светът е на път за затопляне със приблизително 2,7C (4,9F) до 2100 година Ако обаче световното повишаване на температурата се задържи под 2C (3,6F), намаляването на снежната завивка ще бъде лимитирано до 30%, съгласно ученето.

Повишаващите се температури и понижените снеговалежи редуцират зимния ски сезон, тревожна наклонност за планинските общности, чийто живот зависи от промишлеността за зимни спортове.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР