Мнение на Д-р Луиза Ромеро Гарсия, Кординатор в център за

...
Мнение на Д-р Луиза Ромеро Гарсия, Кординатор в център за
Коментари Харесай

Откриват Центрове без дим в Испания


Мнение на Д-р Луиза Ромеро Гарсия, Кординатор в център за отвод от тютюнопушене в Мадрид, Испания

Всяка година пушенето предизвиква близо 7 милиона смъртни случаи в света, като към 50% от пушачите умират прибързано от болести, свързани с тютюнопушенето. Според данни на Националния статистически институт на Испания, 27 % от испанците пушат.

Данни от Европейски Съюз сочат, че 52% от пушачите са опитвали да се откажат от тази взаимозависимост най-малко един nът в живота си. В Община Мадрид предварителната защита и насърчаването на отхвърли от пушене се реализират чрез Центровете без пушек: 21 заведения за амбулаторна помощ и 34 лечебни заведения, които организират специфични стратегии против пушенето и разполагат с дипломиран личен състав.

Една от самодейностите на тази мрежа е Програмата за проучване на пушачите (нова за Испания), посредством която се изследва отводът от пушене в рискови групи.

Към тези центрове се насочват хора с високорискова патология, бременни дами, психиатрични пациенти, пациенти, които не се поддават на лекуване или пушачи, които стартират още веднъж да пушат. Там пушачът получава персонално внимание и се прави оценка на степента на неговото физическо и психическо пристрастяване. На база на получените резултати се назначава психо-социално консултиране, което може да бъде допълнено от фармакологично лекуване.

Проблемът, с който се сблъскваме, е, че има пациенти, които минават сполучливо програмата, а има и такива, за които тя не работи. Има група пациенти, които макар приложените ограничения, не могат или не желаят да се откажат от тютюна и за тях следва да се одобряват ограничения за понижаване на вредата от тютюна. Такава потребност няма при пациенти, които имат твърдо желание да се откажат. Тогава предлагаме прекъсване на използването на тютюн и използваме целия разполагаем боеприпас от лечебни подходи за тази цел.

Свързани публикации.. Иновативни тютюневи артикули с научни проучвания и клинични изследвания 0 Нови данни за дъха и усмивката на пушачите 0 Какво въздействие има бездимният тютюн в устната празнина? 0

Мерките за понижаване на вредата се основават на приложимост на тютюневи произведения с модифициран риск , които по смисъла на американския Закон за надзор на тютюна от 2009 година са произведения, причиняващи по-малка щета в съпоставяне със общоприетите тютюневи произведения, защото при тях са доста понижени равнищата на нездравословни субстанции, причиняващи патологии, свързани с пушенето. В този смисъл тук приказваме за електронни цигари и тютюневи артикули с нагряване, без горене.

Предлагането на по-малко нездравословни други възможности е мярка, която добавя дейностите за предварителна защита на пропушването и детоксикация при прекъсване, която дава отговор на съществуващи потребности, които не можем да пренебрегнем. Това е нова и друга опция, която имаме и която укрепва резултата от напъните за надзор на тютюнопушенето.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР