Мминистерството на финансите (МФ) отмени днешния аукцион, на който трябваше

...
Мминистерството на финансите (МФ) отмени днешния аукцион, на който трябваше
Коментари Харесай

Аукционът за новия дълг се провали, МФ не хареса цената |

Мминистерството на финансите (МФ) анулира днешния аукцион, на който трябваше да бъдат издадени 500 милиона лв. нов дълг на вътрешния пазар. Ведомството на Асен Василев е отхвърлило направените поръчките, защото счита цената им за прекомерно висока.

Това беше третия подред аукцион от началото на годината. Министерството на финансите аргументира отхвърли си поради " положението на фиска и опциите за постигането на оптимална цена ", излиза наяве от известието на ведомството.

Участниците на пазара са предложили поръчки със съвкупна номинална стойност от 452,45 млн. лева - сума по-ниска от размера на емисията.

Планът на МФ бе да предложи за обмен скъпи бумаги със срочност 10 години и половина при рента от 1,5 на 100. Тя е много по-висока от осъществената емисия през октомври предходната година за същия тип бумаги.

С отхвърлените поръчки новопоетият дълг от началото на годината остава един милиард лв., защото при предходните две предлагания на бумаги с по-ниска срочност офертите бяха утвърдени.

Според бюджета за годината до края на декември може да се поеме 7,3 милиарда лв. нов дълг, а по планирани данни към края на март в хазната има остатък от над двеста милиона лв..

Именно през март бе направено огромно дългово изплащане на главница и лихви на интернационалните пазари. Засега страната ни не е излизала през годината с дългови излъчвания на открито.

Към края на февруари, до когато има дефинитивни данни, във фискалния запас има 9,9 милиарда лв..
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР