Мляко е пълното име на тази авторска рецепта на Йонко

...
Мляко е пълното име на тази авторска рецепта на Йонко
Коментари Харесай

Мляко

" Мляко " е цялостното име на тази авторска рецепта на Йонко Дяков. Тя е част от специфичния план " Съвременна българска кухня " в " Дневник ", който показва 20 от най-хубавите готвачи на България и техни предписания. Повече заЙонко Дяков - тук, а за плана - в края на текста.

Сложете към 800 мл от млякото да заври дружно със захарта. Смесете в купа брашнената примес, жълтъка и останалото мляко на рядка каша. Докато млякото завира, подгответе тавичката. Можете да ползвате огромен еднакъв тефлонов тиган или йенски съд, с цел да наблюдавате процеса на печене. Размерите на съда не би трябвало да са по-големи от 18,5 х 30,5 см. Намажете хубаво с маслото и по-късно поръсете усърдно с пудра захар. През това време млякото ще заври.

Добавете на тънка струйка брашнената примес, като разбърквате непрестанно с телена бъркалка. Кремът ще стартира да се сгъстява, само че няма да стане доста гъст. Докато е парещ, прибавете ванилията или счукания в хаванче сакъз (мастикова смола).

Готовия крем изсипете в тавичката и я сложете на котлона. Гответе в началото на 2/3 от мощността и след това увеличете още малко. Докато кремът клокочи, въртете тавата от всички страни, като се пробвате да обхванете всички страни и ъгълчета.

С шпатула изравнявайте понякога и, загребвайки до дъното, преценявайте по какъв начин върви запичането на захарта изпод. Отстранете от огъня и го оставете да се охлади за малко върху дъска. След това потопете тавата в друга тава със студена вода.

Като изстине приберете в хладилника. След няколко часа го нарежете на ленти и навийте на руло.
Смесете всички артикули за тапиоката и гответе на слаб огън при непрестанно бъркане, до момента в който тапиоката стартира да кристализира и сместа – да се сгъстява. Внимавайте да не загори. След като е подготвена, оставете да се охлади, махнете и пръчката канела.

Презентация: На дъното на цялата паница поставете тъничък пласт тапиока, върху него аранжирайте нарязаното охладено руло и декорирайте със свежи цветчета.

Необходими артикули за 8 порции

За крем
1л прясно мляко
1/4 ч. ч. примес брашно и царевично нишесте
1 ч. ч. захар
1 жълтък
1 бр. ванилия (или 1-2 кристалчета сакъз)
1-2 с. л. масло
2-3 с. л. пудра захар

За тапиока
300 г маракуя от сърцевината
300 мл кокосово мляко
100 г кафява заха
100 г тапиока
1 пръчка канела

В " Съвременна българска кухня " всяка седмица в четвъртък ще ви срещаме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски оферти. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - " 20 български топ готвачи ". Тя е издадена от " Кактус " - издателството на Иван Манчев, по-популярен като началник Манчев (разговор с него четете тук).

Всичко, което би трябвало да знаете за: Съвременна българска кухня (92)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР