Млъкни бе, лигльо! Стига си ревал! Какъв си лигльо! Ти

...
Млъкни бе, лигльо! Стига си ревал! Какъв си лигльо! Ти
Коментари Харесай

Медсестра от Враца към дете: Млъкни бе, лигльо! Стига си ревал! Няма да ни правите на маймуни

„ Млъкни бе, глезльо! Стига си ревал! Какъв си глезльо! Ти жена няма да си намериш, бе! “. Това са думите, запечатали се в съзнанието на Катя Каменова – Стоянова, майка на 7-годишния Николай, която на 3 март води детето си МБАЛ „ Христо Ботев “ в гр. Враца. Поводът за думите на медицинските лица е задачата им да му слагат абокат и да му вземат кръв. Действието се развива в детското поделение на болничното заведение.
Случаят
Преди да стартира операцията, майката бива изгонена от помещението с обяснението, че има заповед от шефа и тя не може да остане в стаята. Стоянова излиза, само че крясъците на медицинските лица бързо я връщат още веднъж в помещението, не престават виковете, този път към нея, с цел да напусне още веднъж. В този миг майката вижда по какъв начин няколко души затискат краката, ръцете и главата на сина й, което съгласно майката не е било належащо, тъй като той е бил спокоен. След като вместо да пристегнат ръката му с есмарх, почнали да я стискат, с цел да се очертае вената, детето се разплакало от болката, предава Телеграф.
„ Докато го стискаше, сестрата му крещеше в лицето „ Млъкни бе, глезльо! “, „ Млъкни бе, глезльо! Стига си ревал! “, споделя майката и добави, че същата процедура се разиграла и при взимането на кръв. „ Медицинската сестра дръпна още веднъж лявата му ръка и още веднъж стартира да я стиска гневно. Детето изкрещя „ Ръката ми, ръката ми “, а мед. сестра още веднъж стартира да крещи „ Млъкни, бе! Млъкни, бе! Няма да ни вършиме тука на маймуни! “, приключва Стоянова. Тя с оскърбление споделя, че това не е първият път, в който слагат на сина й абокат, само че в никакъв случай до момента не е стискан по този метод, в никакъв случай не са му крещели и не са се държали толкоз жестоко с него.
Жалби
Майката е сезирала за случая шефа на болничното заведение, РЗИ-Враца и Медицински одит. Към момента е получила отговор от РЗИ-Враца, в който се твърди, че не е открито нарушаване и се твърди, че детето е буйствало, което Стоянова изрично отхвърля. Дори желае да се видят записи, в случай че в помещението има камери.
Болницата
„ Телеграф “ се свърза с изпълнителния шеф на лечебното заведение доктор Кети Ценова. Пред нас тя сподели, че е изискала пояснение от екипа и съгласно нея казусът е в държанието на майката, която не е съдействала на екипа, а синът й е буйствал, ритал, даже е правил опити да хапе. Така шефът оправдава дейностите на подчинените си, които държат ръцете, краката и главата на детето.
„ Децата се плашат от игли и взимане на кръв. Случва се да буйстват. Случаят е подобен “, споделя тя.
Д-р Ценова декларира, че не е издавала заповед, с която да не разрешава на родители да участват в манипулационната, тъй като няма такова право, и акцентира, че Стоянова е била в помещението по време на процедурите. По думите й медиците са се погрижили за детето и разяснява, че детето е било преместено от УНГ отделението в детското, тъй като е било неспокойно и там има експерти, които знаят по какъв начин се работи с деца.
„ Първият абокат, като е комплициран, детето се е извърнало, изскубало го е, спукало е вена. Абокатът е незабавно отхвърлен. Тогава то се е успокоило и тогава са съумели да сложат другия, на другата ръка “, споделя шефът и акцентира, че в манипулационната няма камери, с цел да може да се откри кой е крив и кой прав в тази ситуация. Според нея няма нарушаване в работата на сътрудниците й. „ Направено е всичко, което е в полза на детето “, безапелационна е доктор Ценова.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР