Младостта е жаждата, която с времето губимВенцеслав Константинов Водени от

...
Младостта е жаждата, която с времето губимВенцеслав Константинов Водени от
Коментари Харесай

Младите хора в България: Жажда за участие, жажда за възможности |


Младостта е жаждата, която с времето губим
Венцеслав Константинов

Водени от жаждата си да предизвикат, образоват и възпитават отговорност, познания, умения и качества у младежите са и младежките организации у нас. Дейността им е всеобхватна, като резултат от другите и многообразни ползи и потребности на младежите: от доброволчество до юношески пространства, от синдикална активност до политическа, от опазване на здравето до логика на психиката, от дипломация до просвета и обучение.

Вече 10 години Националният юношески конгрес работи за това да изведе на напред във времето голямата ролята и значение на младежките организации и младежката политика в развиването и основаването на дейни и способени младежи, нужни за допринасяне развиването на проспериращо общество и градивни цивилен процеси.

Най-голямата платформа на юношески организации в България включва в състава си 45 юношески организации от цялата страна и съставлява над 110 хиляди младежи. Организацията е пълновръстен член на Европейски юношески конгреси е със статут на Национален юношески съвет на България.

За работата на младежките организации и вълненията на младежите беседваме със Симона Димитрова, Председател на Национален юношески конгрес.



Гласът на младите

Според Симона Димитрова, младежите са мощно реактивни към всички значими тематики: качествено обучение, което приготвя младежите за конкуренцията на пазара на труда; гражданско обучение в училище; правото за платени стажове; доброволчеството като средство за в допълнение насърчаване на познания и компетентности; младежките пространства като среда за креативност и придобиване на умения; кариерно насочване като процедура въведена още на база приблизително образование; обществено предприемачество и пускане на нов бизнес.

Много представители на юношески организации споделят положителни практики за включване и овластяване на младежите, образец за това са публичните начинания и форми на гражданско присъединяване като: неофициални образования, петиции и подписки, протестни дейности, доброволческа активност, работа с младежи и осведомителни и покровителствен акции.

Въпреки това, младежите доста постоянно се усещат незадоволително разбрани, включени и овластени в процеса на взимане на решения, както и в последващите действия за осъществяването на тези решения.

" Важно е да се дава опция на младежите да ползват опита и уменията си в публичните и обществени процеси свързани с развиване ", счита Симона

Младите и митингът

Основна потребност за младите е опцията за развиване, само че те желаят не просто да се възползват от другите благоприятни условия, а и да способстват за даването на такива.

" Включваме се в публични процеси, когато имаме нужните умения, само че е доста значимо, откакто сме включени да поемем отговорност и да допринесем за включването и на други младежи.

Национален юношески конгрес застава зад всяка младежка позиция обвързвана с дейната гражданска позиция и гражданското присъединяване. Вярваме, че младежите имат какво да кажат и би трябвало по-често да си вземат думата. В тази връзка организацията излезе с публична позиция по отношение на гражданското присъединяване в митинги – главно гражданско и младежко право ", споделя Симона.

“Вземайки поради, че правата на младежта се отнасят до цялостното практикуване на главните права и свободи от младежите, Национален юношески конгрес застава зад правото на свободно изложение на мнение и независимост на словото, правото на събрания и сдружаване и правото на присъединяване в публичните каузи като съществени юношески права, посочени в член 10 и член 11 от Европейската спогодба за правата на индивида. ”, се споделя в Декларация по отношение на гражданското присъединяване в митинги – главно гражданско и младежко право на Национален юношески конгрес.



Трудностите

Най-често младежките организации се сблъскват с липса на задоволително финансова резистентност, което от една страна въздейства и върху сполучливата последователност сред фрагментите и унаследяването на насъбрания потенциал и положителни практики, а от друга въздейства и на сполучливото и дейно присъединяване в процеса по взимане на решения и провеждането на юношески политики.

Фалшивите вести целящи да уронят престижа и престижа на гражданските организации са също проблем, с който младежките организации се срещат, с тях главното право на независимост на словото и свободното изложение на мнение бива нарушено за всички жители на демократичната по своя темперамент страна.

" Предпоставка за сполучливата работа на младежките организации сигурно беше и рецесията последвана от заплахата на COVID-19, защото множеството юношески организации работят на терен с младежите, а ограниченията, които бяха взети малко или доста повлияха на активността им ", споделя Симона.

" Мерките от страна на институциите по време на изключителното състояние по отношение на поддръжката към младежките пространства и обществените предприятия бяха извънредно незадоволителни, от което последва организациите да се сплотят и да си оказват помощ взаимно повече, само че все пак всички юношески организации пострадаха най-малкото финансово ", споделя тя.

" Освен това ограниченията бяха с променлив и изменящ се темперамент, което провокира повече терзание и неспособност за решение на другите проблеми седящи на дневен ред пред дейностите и задачите на организациите. Поуката от всички тези причинно-следствени връзки е, че в случай че младежките организации не стартират да работят от ден на ден дружно и подкрепяйки се, то процеса по свиване на гражданските пространства ще продължи да се усилва ", уверена е Симона.



Успехите

В дългогодишната си работа Национален юношески конгрес се застъпва за ефикасното младежко овластяване и качествено младежко присъединяване в обществено-политическите процеси на локално, национално и районно равнище. Организацията работи интензивно по тематиките за юношески права, младежко включване и овластяване, мощни юношески организации и младежка работа, като поддържа младежите и организациите и печели тяхното доверие.

По време на пандемията, НМФ основава акция #ВремеЗаТеб, с цел да покаже на младежите по какъв начин да оползотворят времето си у дома по време на пандемия посредством уебинари на тематики, които ги засягат и благоприятни условия, подпомагат развиването на разнообразни качества и умения. В самодейността се организират 6 уебинара на тематики, които засягат младежите, с обезпечен жестов превод. 

" Гордеем се с всеки един младеж, минал през наше образование, кръгла маса, уъркшоп или академия и приложил наученото в своя самодейност. Тази година Национален юношески конгрес става на 10 години, по тази причина се гордеем и сме признателни на всяка наша организация член, които години наред способстват със своя потенциал и опит. Гордеем се с обичайните събития на организацията, а точно с Национална младежка академия и Националния юношески спор осъществен взаимно с МСМРБ. Гордеем се, че помогнахме и работихме старателно с младежките организации и Община Варна за сбъдването на Варна 2017 - Европейска младежка столица. Гордеем се с нашите алумни членове, които са построили потенциала на организацията с години усърдна младежка работа. Гордеем се със Звеното обучители и всички доброволци и юношески служащи допринасящи развиването на НМФ и организациите членове. Благодарни сме за това, че всеки ден съумяваме да достигнем до от ден на ден младежи ", споделя Симона.



Вярата

" Младите хора не са същите младежи от преди тридесет години, защото сега те пътуват, обменят добър опит и познания в чужбина, получават убеденост и се връщат назад в България, с цел да приложат наученото и да допринесат за развиването на обществото към по-добро.

Много е значимо да осъзнаем това като общество и от ден на ден да даваме опцията и поддръжката на всички младежи подготвени да влагат своя потенциал и запаси. Вярвам, че в случай че им даваме от ден на ден благоприятни условия за реализация на този капацитет, от ден на ден младежи ще остават в България ", безапелационна е Симона Димитрова.

Този материал е част от план „ Граждански Хъбове в университети: активизиране на гражданската сила в поддръжка на гражданските организации “ (ACF/61), изпълняван от Български център за нестопанско право с партньорството на фондация „ ОФФ Медия “ и финансиран от Фонд Активни жители България (https://www.activecitizensfund.bg/) по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР