Младо момче разкарва линейка, защото е сънувало кошмар, а жена,

...
Младо момче разкарва линейка, защото е сънувало кошмар, а жена,
Коментари Харесай

70% от сигналите към Спешна помощ фалшиви

Младо момче разкарва кола за спешна помощ, тъй като е сънувало призрачен сън, а жена, тъй като щерка й имала газове. Това са единствено част от подправените и парадоксални сигнали, които получават в Центъра за Спешна помощ в столицата, описа пред „ Телеграф “ представителят на ЦСМП-София Катя Сунгарска.
Катя Сунгарска
„ За страдание парадоксалните сигнали към Координационната централа са всекидневие, а не изключение. Казвам за жалост, тъй като фокусът на активността на незабавните медици са човешкото здраве и живот. Това е придружено от голяма отговорност, извънреден стрес, напрежение и доста сериозна централизация ”, сподели Сунгарска. По думите й 70% от позвъняванията са за неспешни положения. Като образец тя уточни случай, при който майка звъни на Спешна помощ за 24-годишната си щерка, която имала болки в гърдите.
Около 70% от позвъняванията в Спешна помощ са за неспешни положения
„ А това е извънредно стеснителен признак и може да е индикация за инфаркт, макар че става дума за младеж. Но в медицината не трябва да се изключва нищо. Адресът беше отвън столицата, а в това време сътрудниците се отзовават на сигнал за аварирал човек, който се оказа епилептик. Мъжът получил спазъм и настрана беше с пострадвания от самия удар. Заради това колата за спешна помощ закъсня 23 минути и майката на момичето беше посрещнала медиците нападателно. След като я успокоиха, прегледаха момичето и се оказва, че предходния ден е яло фасул и по тази причина има газове “, сподели Катя Сунгарска. След това обаче дамата се оплакала на медии, че Спешна помощ е закъсняла 23 минути.

Медици са викани още за вадене на кърлеж, за запек или кръвно 180/100, които не са незабавни и животозастрашаващи положения.

„ За страдание хората не се научиха, че кърлеж се вади при персонален доктор, в ДКЦ, а не се вика за това кола за спешна помощ. И такива сигнали не са необичайност, а всекидневие. Лошото е, че не можем да откроим кой сигнал е подправен, тъй като от време на време признаците се пресилват и това се прави умишлено. Целта е да отиде екип на място. Това е тъпо, тъй като в този миг някой различен може да е бил в незабавно положение и да загуби живота си “, разяснява представителят на ЦСМП-София. Катя Сунгарска описа и за различен абсурден случай неотдавна, при който момиче позвънило за кола за спешна помощ поради дядо си. То обяснило по телефона, че възрастният мъж е със схваната ръка и не може да върви. В момента обаче не е имало свободен екип и медиците отишли с два часа забавяне, защото адресът бил и отвън София. Възрастният човек е прегледан със подозрения за инфаркт, откарват го с кола за спешна помощ до болница и вършат всичко допустимо да го хоспитализират. На място обаче отказал да бъде признат и се подписал. Впоследствие се схванало и че признаците са от предния ден.

„ Момичето даже не осъзна какво е направило и че в случай че беше споделила, че дядо й е зле от предходния ден, незабавно щяхме да изключим подозрение за инфаркт. А и какво са привили тези 24 часа? В същото време след това звъня по малките екрани да се жалва, че екипът е просрочен два часа. Много е тъжно и ето такова отношение отхвърля доста хора от специалността “, сподели Сунгарска.

Тя изясни, че в края на предходната година са напуснали доста лекари от Спешна помощ освен поради ниските заплати, само че и поради неглижиране на труда им и отношението към тях. Така от 20 екипа в столицата към този момент са 12, а по време на летния сезон падат и до 7-8.

„ Все отново законът и моралът повеляват тези хора да поемат глътка въздух. Как да попълним кадровия недостиг? В Европа всички новозавършили лекари, които минават през тази най-голяма школа, наречена Спешна помощ. Задължително би трябвало да имат стаж там. По този метод нямат дефицит на чиновници в бранша. Но при нас не е по този начин “, разяснява тя.

Най-често възрастни хора звънят с молба за кола за спешна помощ и желаят екип да отиде на място да ги прегледа, изясни Катя Сунгарска.

„ Това са самотни хора, които търсят компания и се обаждат, с цел да може доктор да ги прегледа и да са спокойни. Ние шеговито ги назоваваме „ клиенти “. Така има една стара жена, която звъни постоянно. При едно от позвъняванията сътрудниците я помолили обективно да каже дали в действителност е зле, само че тя упорствала да отиде екип на място. Когато медиците пристигнали, тя отворила вратата необятно усмихната и споделила: “Влизайте, влизайте, бухтички съм ви приготвила “, описа още за куриозните случаи Катя Сунгарска.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР