Младият и изключително чаровен шеф Марко Лукиари ще открие Панаира

...
Младият и изключително чаровен шеф Марко Лукиари ще открие Панаира
Коментари Харесай

Маестро Марко Лукиари открива Панаира на кулинарното...

Младият и извънредно обаятелен началник Марко Лукиари ще открие Панаира на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела ” 2018. Едно от най-очакваните  събития в Културния календар на Пловдив ще се организира още веднъж в средата на месец май, като откриването ще е на 11-ти май с обичайната италианска вечер.

Това, което към този момент всички знаят за известния занаятчия готвач от Неапол, e че е влюбен в Пловдив и в пловдивчани, само че огромната му обич е готвенето.  Дори Брус Уилис е хапвал от неговия калмар, пълнен със зеленчуци.

И тази година панаирът ще се организира навън в границите на няколко дни, още веднъж на емблематично място в града, обвързвано с бита и историята на етническите общности с най-богата история в най-стария жив град в Европа.

Mобилната кухня ще бъде ситуирана до градинката на пл. “Аптека Марица ”. Мястото не е определено инцидентно, тo e историчeски обвързвано с живота на другите народности.

До площада се намира Имарет джамия, където в продължение на повече от четири века всеки ден се е раздавалa топла храна и самун на бедните, без значение от каква религия са били. Тук е била и първата арменска аптека. 

Наблизо е и единственият в страната Паметник на благодарността (израз на благодарност на българските евреи). Непосредствено след Освобождението главен архитект на Пловдив и Източна Румелия в продължение на 6 години (1879-1885) е Пиетро Монтани. Именнo той е архитект на регионалната библиотека и музей, двете емблематични сгради на прилежащия площад " Съединение " – знак на града.

Кулинарните етно вечери ще могат да се посещават свободно от хора с друг генезис, обществено състояние и възраст. Идеята е наред със заниманието, публиката да опознае от близко и обичаите на етносите, които живеят от епохи  в града и вписването им в общото културно-историческо завещание на Пловдив.

И през 2018 г. надпреварата в приготвянето на кулинарните изкушения още веднъж ще се журира от присъстващите. По време на първото издание през 2017 година съветските пелмени изненадаха всички, като завоюваха най-вече от гласовете на пловдивчани.

От останалите кухни най-вкусни съгласно хилядите гости, които участваха в дегустациите, бяха арменският ануш абур, еврейската баница с месо и патладжан “пастел кон карне “, италианските аранчини и одринският джигер. Тази година уредниците дават обещание  повече пловдивчани и посетители на града да имат опция да дегустират от обичайните храни.

Какво ще си вземе красивия италианец, с изключение на обичаните чери домати и босилек за откриването на кулинарния панаир на етносите в Пловдив, ще разберем на 11 май. Със сигурност маестро Марко Лукиари ще болести с доста пристрастеност и предпочитание всеки, който пристигна, а най-важното за него е да доставя наслаждение на хората,  които пробват от неговите специалитети.

“Етно кухня на колела ” (Ethno Kitchen on wheels) е план на Фондация “Заедно ” в Пловдив, който се осъществя с финансовата поддръжка на Община Пловдив и е част от Културния календар на града. Панаирът се реализира с помощта на еврейската, арменската, турската, италианската и съветската общественост, чиято идея е опазване на толерантността и мирното общуване в хилядолетния град. Тема на кулинарния етно панаир тази година ще е обичайния самун на народите.

Всички фенове на кулинарното изкуство могат да наблюдават любопитните вести и забавни предписания и от формалната страница на “Етно кухня на колела ” във фейсук.

Кой е началник Марко?

Марко Лукиари е mайстор готвач, приключил влиятелната школа в Неапол. Въпреки младата си възраст той е съумял да обогати своя професионален в реномирани заведения за хранене из целия свят – Австралия, Нова Зеландия, Египет, Англия. Toй е създател на менюто на заведенията за хранене Trattoria " Il Maestro Giuseppe Verdi " в Пловдив и София, бизнесът му е обвързван и с импорт на италиански хранителни продукти.

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР