Младите“ все са ни трън в очите. Недоволстваме, чепрекарват цялото

...
Младите“ все са ни трън в очите. Недоволстваме, чепрекарват цялото
Коментари Харесай

Учителят – от смотаняк до добряк

„ Младите “ все са ни бодил в очите. Недоволстваме, чепрекарват цялото си време пред компютъра, с часове не отлепят взор оттелефона и не са прочели нито една книга през лятната почивка.Натякваме им, че не почитат учителите и не се подчиняват на престижи.В същото време тичаме при тях, когато интернетът ни забие или не можемда си свалим файла. Понякога имаме възприятието, че това не са нашите деца,а същества от друга планета.Оказва сеобаче, че те също имат своите забележки към света на възрастните. Запоколението Z, родено сред 1995 и 2007 година, ние сме скучни, мислимстандартно, все сме недоволни и не можем да излезем от матрицата. Далитези рецензии имат съображение? За да разберем, дадохме опция на дваматийнейджъри да пишат по тематиките, които ги вълнуват, на страниците навестник „ Марица “. Очакваме и вие, техните връстници, да се включите вновата ни графа. Разкажете ни своите истории, разкрийте ни за каквомечтаете, какво ви нервира и от какво се възхищавате. Защото децата същоимат право на мнение.

- Петре, на твоите години Александър Велики е владеел половината свят!

- Така е, госпожо, само че е учил при Аристотел, а аз...

________________________________________________________________________

Този анекдот образно ни демонстрира, че не всички учители преподават еднообразно добре и не можем да ги сложим под общ знаменател. Едни си харесват работата, други се пробват да я претупат. Трети се опасяват, че децата ще ги отхвърлят и по тази причина вършат всичко допустимо да им се харесат. Четвърти въобще не знаят на кой свят са, а пети викат като луди от нерви и изтощение. Има, несъмнено, и свестни учители, които ни учат на доста неща. Понякога не ги оценяваме задоволително, само че след време осъзнаваме какъв брой познания са ни дали.

1. Точно от този тип е строгият, само че обективен преподавател. Когато се сблъскаме за първи път с него, сме възмутени по какъв начин е допустимо да изисква толкоз доста от нас. Страхотна неправда! При него сме длъжни да учим уроците доста деликатно, тъй като не знаем в кой тъкмо подробност ще задълбае по време на изпитване. Често сме недоволни от оценките, които написа, тъй като сме уверени, че не е оценил напъните, които сме вложили в научаването на урока. Но след време, когато се разделим с него, разбираме, че без неговата суровост нямаше да научим нищо.

2. При втория тип - незаинтересования преподавател , в действителност не научаваме кой знае какво. Той не се старае да даде познания на учениците, а по-скоро да си вземе заплатата с най-малко старания. Той не пробва да синтезира информацията от урока, с цел да е по-лесна за разбиране от учениците, а в множеството случаи чете текстовете от учебника. Понякога даже е толкоз " изтощен " от учителските си отговорности, че кара някои от учениците да го заместят в четенето. Обикновено написа шестици и петици на пакост, с цел да няма недоволни. Така и вълкът утолен, и агнето цяло. Но той най-малко си знае интереса.

3. За разлика от него несъответстващият няма ни най-малка визия какво прави. От този образец може да се чака безусловно всичко - от това да е благ и добър до това да е нервен и нервозен. Емоционалната му неустойчивост го прави непредвидим за нас, учениците. Не знаем от кое място ще пристигна ударът. В един миг той може да преподава съзнателно и деликатно урока, а в различен - да стартира да приказва за напълно странични неща, които въобще не касаят образователния развой. Понякога приема с усмивка 20-минутно забавяне или ненаписано домашно, а различен път избухва яростно поради почтено изпускане на химикал. При него няма верен метод, надяваш се единствено на шанса си.

4.Не по този начин стоят нещата при учителя злобар . Коварството е едно от отличителните му качества. Не пропуща случай да се заяде с учениците. Защо го прави? Никой не знае, може би просто е неприятен човек. Или пък има фамилни проблеми? А може би и двете, взети дружно. Набелязва си жертви и стартира да ги тормози. Щом постави клеймото върху някого от нас, триумфът на нещастника внезапно се намалява. В никакъв случай не спорете с подобен преподавател! Той в никакъв случай няма да се съгласи с гледната ви точка и ще ви намрази още повече, в случай че му дадете ум. Предлагате ново решение на математическа задача? Имате друга теза по книжовен въпрос? Забравете, той не търпи да му се опонира.

5. За наслада съществува и любимецът на учениците . Това е най-готиният вид. Само поради него си заслужава да вървим на учебно заведение. Той не е сухар като останалите си сътрудници. Обикновено е с по-освободено държание, слуша съвременна музика и се облича съгласно новите трендове. Държи се с нас като с равни - все едно сме му другари, а не някакви недоразвити създания. В неговите часове постоянно е занимателно. Можеш да правиш каквото си поискаш и това в никакъв случай не е проблем. Гледаме дружно филми, а той ни дава препоръки за живота. Оценката не му е фикс концепция и безусловно в никакъв случай не написа двойки.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР