Младите в България имат този проблем. Една немалка част от

...
Младите в България имат този проблем. Една немалка част от
Коментари Харесай

Не искаме да работим за по-малко от 1000 лева! Имат ли покритие претенциите ни обаче?

Младите в България имат този проблем. Една немалка част от тях са нискообразовани, само че с хипер високи искания. Психологията " ми не ми се учи, не ме влече просто, само че по какъв начин ли няма да им работя за 400 лв. " е притеснително необятно публикувана. Но дано почнем от по-далеч.

Много постоянно в такива обстановки са младежи от фамилии, в които родителите също са нископлатени и са приключили най-много приблизително обучение. Родители обезверени, чудещи се по какъв начин да вържат месеца, псуващи системата и страната. И по-притеснителното - родители, неосъзнаващи, че изходът от този циничен кръг е единствено и само образованието.

В такива фамилии обаче то постоянно не е на респект. Хора, които не считат образованието за полезност и най-съществен приоритет, няма по какъв начин да възпитат този дух у децата си. Съответно, из градове и села порастват едни младежи, които с неспокойствие " избутват " учебно заведение, без да се и замислят да продължат образованието си. Просто защото тях ученето " не ги влече ".

Животът обаче е сложен и те са принудени да стартират да работят. С нулевата си подготовка и знания обаче, те просто допълват армията от бармани, сервитьорки, продавачки, бензинджии, зидаро-мазачи и въобще, нискоквалифициран личен състав. България обаче не е Германия. На нискоквалифицирания личен състав тук се заплаща малко.

Така, ядосани, същите тези младежи стартират, както родителите си, да псуват страната - по какъв начин можело да се бъхтят по през целия ден за някакви мижави 400 лева заплата! Изобщо няма да им седят и да им работят. Съгласни са на работа, само че нищо под 1000 лева! Иначе това си е жива насмешка. Само че благите хиляди неоправдани и експлоатирани млади българи би трябвало да схванат едно нещо.

За да ти дадат 1000 лева заплата, би трябвало да представиш нещо в подмяна - познания, умения, опит. А това може да стане единствено в случай че си просветен. Ако си избутал учебно заведение с 300 зора, няма по какъв начин да взимаш 1000 лв. просто ей по този начин, щото си огромен хитрец и ги разбираш нещата. В България мързелът е нископлатен. Ако не искаш да си нископлатен, седни си на задните седалищни елементи и запиши нещо перспективно. Наблягам на " перспективно ", тъй като да учиш 4 години космонавтика, а след това да ревеш, че нямаш работа, е същата нелепост. България няма вопиюща потребност от космонавти. Въпрос на обикновена адекватност е да не си губиш времето с нелепости.

Държавата на никой не е длъжна. Сами вършим избори и си носим следствията за това. Ако изберем да си останем елементарни, държавата не е длъжна да ни избавя от личната ни нелепост. Същото важи и в случай че създадем тъп избор. Същото, междувпрочем, е годно и в случай че изберем да учим до обезумялост, а след това да пожелаваме астрономическа заплата, сякаш някой ни е задължен да ни позлати, единствено тъй като сме избрали да учим 10 години.

Така да вземем за пример има хора, които приключват бакалавърска степен по нещо. После обаче вземат решение да завършат и магистратура. Лошо няма. Само че това не им е задоволително. Следва друга магистратура в чужбина, трета, пета, докторантура... И по този начин незабелязано се изтърколват едни 10 години в учене, които обаче са си безспорен персонален избор. След това въпросните хора осъзнават, че вероятно им е пристигнало време да се върнат в действителността и да стартират да работят. С първото пуснато CV обаче те отсичат, че нищо под заплата 2500-3000 лева не ги интересува, тъй като, видиш ли, те са вложили толкоз доста в своето обучение, имат 5 висши, и не могат да одобряват нищо по-малко от максимума.

Това са същите неадекватници като тези, избрали да не учат. Ами кой ви е карал да завършвате 5 висши? Да си бяхте събрали акъла и да изберете едно. Количество въобще не значи качество. Умните хора взимат решения деликатно и съответно. И при тях е задоволително да вземат мъдро решение един път. Няма потребност да се преквалифицират 6 пъти и да имат 10 похабени години в учене. Никой не ви е карал да сте безконечния студент. Затова и вие не принуждавайте никого да ви се възхищава и да се усеща задължен да ви заплаща по хипотеза президенстка заплата.

Адекватността е основният миг в качественото обучение. Както са несъответстващи тези, които си мислят, че ще печелят луди пари, без да са образовани, по този начин са несъответстващи и тези, които са " прекомерно " образовани - разхвърляли се сред 5 неща и след това претендиращи за автоматизирано уважение. Така че, дано бъдем съответни. На който не му доближи мозък, с цел да вземе вярно решение, да не се сърди на страната. Да, пазарът на труда у нас не е подобен, какъвто би трябвало. Нито заплатите, нито бизнесът. Но мързелът и нереалистичните упования нямат нищо общо с страната. За тях сме си отговорни сами.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР