Младите учители у нас са се увеличили 4 пъти само

...
Младите учители у нас са се увеличили 4 пъти само
Коментари Харесай

4 пъти са се увеличили младите учители за 1 година

Младите учители у нас са се нараснали 4 пъти единствено за година, регистрират от Синдиката на българските учители. Причината - по-високите заплати и подобряването на изискванията на труд. За да се задържат тези преподаватели в клас обаче, синдикатите упорстват наставници да подкрепят активността на новите учители.


След 7 години в образованието ще има голям дефицит на учители - 39 000 преподаватели ще излязат в пенсия. За да се избегнат земетресения в системата и да има кой да влезе в клас - възходящата наклонност за увеличение броя на младите учители би трябвало да се резервира. И да се назначават най-малко по 5 500 млади учители всяка година.
 Имам млад преподавател: Боряна Петкова Имам млад преподавател: Боряна Петкова
Да спечелиш уважението на родителите и обичта на децата - не е мъчно, изключително когато работиш със сърце.

Синдикатите разпореждат огромни очаквания на наставниците, а точно - по-опитните учители. Конкретните функционалности на наставника - да оказва помощ на младия преподавател при самоподготовката му за час, при общуването, работата с деца със специфични потребности, връзката с родители - или всичко това, което не се учи в университета.

За съответното приложение на метода - наставник-млад преподавател описваме с Мирослав Милков.

Млади и по-мотивирани - новите учители са се нараснали доста. Ако предходната година в клас са влезнали 800 млади преподаватели, то тази те са 4 пъти повече - над 3 500.

Току-що приключила университета Радка Караджова влиза в клас като преподавател по литература. Опитва се да приказва на езика на децата.

Радка Караджова - преподавател по БЕЛ в 32 СУ, София: Когато пишете във Facebook и изказвате персоналното си мнение - там можете да подреждате мислите си по какъвто метод вие решите, само че тук когато би трябвало да ги подредите в есето би трябвало да се придържате с тематиката. Ангела Ценова - ученичка в 8 клас в 32 СУ, София: Някои хора си мислят, че младите учители са неопитни и не могат да се оправят добре, само че съгласно мен те се приближават до нашата възраст и знаят какво ни е на нас. Адриан Виденов - възпитаник в 8 клас в 32 СУ, София: Аз съм доста удовлетворен, че тя работи с интерактивни дъски и по този метод ние запомняме информацията по-лесно.
Но и Радка към момента не знае по какъв начин да реагира във всяка обстановка.

Радка Караджова - преподавател по БЕЛ в 32 СУ, София: Има неща, които в университета не ни учат. Няма по какъв начин, влизайки тук, ти да се оправиш с дисциплината незабавно.
Да приобщава - по този начин Росанка възприема задачата си на ментор. Казва, че за нея междучасие - няма - откакто завърши урокът с децата, стартира другият - с младите сътрудници.

Росанка Гогова - преподавател в 32 СУ, ментор на млади учители: В доста посоки ги съветваме - като стартираме с документи, административните действия, по какъв начин да бъдат класни ръководители и най-много моралната поддръжка.Янка Такева - ръководител на Съюза на българските учители към КНСБ: Ние желаеме наставника да работи с понижен норматив и да получава тези 50 лв. в допълнение, тъй като той ще би трябвало да работи отвън своето си работно време.
За 5 години от синдиката са подготвили към 3 000 наставници. Амбицията е всяко учебно заведение да си има свои.

Всички 52 университета у нас приготвят учители по всички предмети, а в 6 от тях - начални, въпросът е всички млади преподаватели да имат желанието да влязат в клас. И по-важното да не се откажат - на втората или третата година- процедура, която за жалост продължава да е постоянно срещана.
 Имам млад преподавател: Васка Трифонова Имам млад преподавател: Васка Трифонова
Поредицата на " По света и у нас " - " Имам млад преподавател " ви среща с Васка Трифонова.
 Имам млад преподавател: Гергана Миленова Имам млад преподавател: Гергана Миленова
Любовта към децата и професията- това кара младежите да преподават.
 Имам млад преподавател: Моника Тодоринска Имам млад преподавател: Моника Тодоринска
Днес в поредицата на "По света и у нас "- "Имам млад преподавател " ще ви представим Моника Тодоринска.
 Имам млад преподавател: Лидия Стефанова Имам млад преподавател: Лидия Стефанова
На пук на ежедневните проблеми животът може да бъде и ария.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР