Младите сърби предпочитат Изтока пред Запада и не осъждат Русия

...
Младите сърби предпочитат Изтока пред Запада и не осъждат Русия
Коментари Харесай

Младите сърби избират Русия пред Запада

Младите сърби избират Изтока пред Запада и не осъждат Русия за ролята ѝ във войната в Украйна

Това откри скорошно изследване, извършено от Националния юношески съвет на Сърбия, уточни

На въпроса какъв външнополитически курс би трябвало да поеме Сърбия, 43% считат, че Сърбия би трябвало да поддържа равновесие сред Изтока и Запада.

Въпреки това общата поддръжка за Запада понижава. Сега 57% от интервюираните избират Изтока спрямо 52% в миналогодишното изследване, а единствено 43% споделиха, че са прозападно настроени.

На въпрос за войната в Украйна, повече от половината (55%) споделиха, че Сърбия не би трябвало да осъжда Русия или да вкарва наказания. Само 19% от младежите споделиха, че Сърбия би трябвало да се причисли към интернационалните наказания против Русия и че следствията от неприсъединяването на страната към рестриктивните мерки, които вкара блока, ще са прекомерно тежки. Други 18% споделят, че Сърбия би трябвало да осъди Русия публично, само че не и да вкарва наказания против нея.

Анкетираните бяха запитани и какво мислят за повторното въвеждане на военна работа за мъжете. Четиридесет и четири % от интервюираните младежи споделиха, че поддържат наново въвеждане, до момента в който 46% споделиха, че се опълчват на сходен ход. Миналата година 46% от интервюираните младежи поддържаха подобен ход, до момента в който 43% се опълчиха. Останалите респонденти нямат мнение по въпроса.

През юни президентът Александър Вучич съобщи, че натискът за налагане на наказания против Русия от страна на страните от Европейския съюз не би трябвало да принуждава Сърбия да се откаже от стремежите си към Европейски Съюз.

Шестнадесет от 27-те членки на Европейски Съюз директно или индиректно показаха нуждата Сърбия да се причисли към глобите против Русия на срещата на върха на водачите на Европейски Съюз и Западните Балкани, изясни Вучич.

Сръбският президент сподели, че „ не би трябвало да отиваме и в другата прекаленост “ – заради натиска, пред който страната бе изправена на неотдавнашната среща на върха, да наложи наказания против Русия.

„ Виждам, че в Сърбия има огромна нервност против Европейски Съюз, само че не трябва да мислим, че можем да имаме по-добри сътрудници от тези в Европейски Съюз или че можем да имаме различен политически път. Не забравяйте, че парите, които имаме, ги имаме с помощта на голям брой вложения, множеството от които от Европейски Съюз, и поддръжката, която имаме от Съюза “, изясни Вучич.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР