Младите почитатели на китайската култура от Варна ще се съберат

...
Младите почитатели на китайската култура от Варна ще се съберат
Коментари Харесай

Ученици от Варна празнуват Китайската нова година

 Младите фенове на китайската просвета от Варна ще се съберат в Grand Mall, с цел да отбележат дружно началото на Китайската нова година, оповестиха от пресцентъра на комерсиалния обект. В пъстрата културна стратегия на 8 февруари се включват варненските учебни заведения с преподаване на китайски език СОУ " Св. Климент Охридски ", СУ " Димчо Дебелянов ", ГПЧЕ " Йоан Екзарх “, IV ЕГ " Фр. Жолио-Кюри. Учениците в тези учебни заведения учат китайски под управлението на преподавателката Ту Личин, или както всички я назовават – Лиса, експерт по преподаване на китайски език на чужденци. Специално за събитието в морския град идват и студенти и преподаватели от Институт " Конфуций “ във ВТУ " Св. Св. Кирил и Методий “.

Събитието е с вход свободен и е отворено за всички, които желаят да обогатят знанията си за една от най-старите международни култури. В програмата ще прозвучат вокални осъществявания на варненските възпитаници на Лиса от Четвърта езикова гимназия и Пета гимназия. Ще ги последва проява на възпитаниците на у шу клуб " Шън Лун “, обичайни участници в събитията на общността от другари на китайската просвета във Варна. Самата Лиса ще сервира свое осъществяване на музикалния инструмент хулусъ (Hulusi ). Това е обичаен китайски музикален инструмент с необикновена форма - употребява дребна кратунка и три успоредни флейти, с цел да пресъздаде комплицирана тоналност с особено меко звучене. Името на инструмента е показателно - състои се от две елементи: Hulu, което значи кратунка, и Si – коприна, което се отнася за мекото звучене. 

Ефектна проява ще направи клуб BDS, Винг Чун – България. Винг чун е бойно изкуство с над 300-годишна история, основано и развито в Китай. Във винг чун се употребява едновременност на нападението и отбраната - отбраната е нахлуване и нападението е отбрана. Силата на съперника се обезврежда и се употребява против него с контраудари, които са по едно и също време нападащи и защитни. Стилът е придобил най-голяма известност предишния век в лицето на гранд занаятчия Ип Ман. Най-известният му възпитаник е Брус Лий. Други известни персони, трениращи винг чун, са Джаки Чан и Робърт Дауни Джуниър. Винг чун е изключително ефикасен при непосредствен пердах и има спестовни придвижвания, устойчиви пози и практична устременост, като техниките му са издигнати на желязна логичност. Определящ детайл за винг чун стиловете са верижните удари. Един умел винг чун войник може да извърши до осем удара в секунда. В взаимозависимост от задачата на ударите и боеца, те са с пестник, пръсти или с ръба на ръката. Винг чун не се опълчва на силата на агресора, а я преобразува, връщайки я към него, което дава тотално ново схващане за човешките благоприятни условия. 

Ще забележим и осъществяване на преподаватели - доброволци от Институт " Конфуций “ -  Велико Търново.  

Китай е фамозен със своите акробати. Полуфиналистката от последното издание на тв формата " България търси гений “ – дребната Адриана Хаджитенева, ще придвижи публиката в атмосферата на акробатичното шоу.

Мнозина за чували за занаятчия Шън Вей. Докторът има собствен кабинет в Двореца на културата и спорта. Той е изтъкнат занаятчия на тай чи и дружно със своите ученици неотдавна даже снима къс военен филм на тази тематика. Бавните и красиви форми на тай чи ще сложат завършек на новогодишния концерт на китайската просвета. 

Уъркшоповете на доброволците от Институт " Конфуций “ - Велико Търново, ще срещнат гостите с обичайни китайски изкуства, краснопис, връзване на възли, изрязване на хартия и други умения.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР